Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Vedci upozorňujú na tieto možné zmeny u žien po očkovaní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PORTLAND - Mnohé ženy zaznamenali po očkovaní proti covidu zmeny v menštruačnom cykle. Práve na túto problematiku sa zamerala štúdia, ktorej výsledky boli publikované v časopise Obstetrics & Gynecology. Jej autori uvádzajú, že ide o iba o mierny posun, ktorý nemá nepriaznivý vplyv na reprodukciu a použitie tejto témy v boji proti očkovaniu je iba dezinformačná kampaň.

Minulý týždeň boli zverejnené výsledky americkej štúdie, ktorej autori sa zamerali na zmeny menštruačného cyklu u žien očkovaných proti ochoreniu COVID-19. Šéfka výskumného tímu, profesorka gynekológie a pôrodníctva Alison Edelmanová z Oregonskej zdravotníckej a vedeckej univerzity, uviedla, že vedľajšie účinky vakcinácie v tejto oblasti sú malé a očakáva sa, že budú iba dočasné. Štúdia môže zároveň pomôcť v boji proti šíreniu dezinformácií o účinkoch očkovania, o ktorých sa v súvislosti s touto témou diskutuje na sociálnych sieťach. 

KORONAVÍRUS Vedci upozorňujú na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Prieskumu sa zúčastnilo 4000 žien vo veku 18 až 45 rokov, ktoré neužívali hormonálnu antikoncepciu. Vedci analyzovali ich anonymizované údaje z aplikácie na sledovanie plodnosti. Približne 2400 bolo zaočkovaných, a to vakcínami Pfizer/Biontech (55 percent), Moderna (35 percent) a Johnson&Johnson (sedem percent). Ďalších zhruba 1500 žien vakcináciu nepodstúpilo. V očkovanej skupine boli vyzbierané údaje z troch po sebe nasledujúcich cyklov pred očkovaním a z troch ďalších po sebe nasledujúcich cyklov, vrátane cyklu, resp. cyklov z obdobia, v ktorom sa uskutočnilo očkovanie. U neočkovaných žien sa údaje zbierali počas šiestich po sebe nasledujúcich cyklov. 

KORONAVÍRUS Matka (57) nemala 20 rokov menštruáciu: Po prvej dávke vakcíny začala krvácať

Imunitná odpoveď na vakcínu

Pri porovnaní oboch skupín bola v priemere prvá dávka vakcíny spojená s predĺžením dĺžky cyklu o 0,64 dňa a druhá dávka s predĺžením o 0,79 dňa. Práve táto zmena mohla byť odpoveďou imunitného systému na podanie vakcíny. "Vieme, že imunitný a reprodukčný systém sú vzájomne prepojené," uviedla Edelmanová. Aktivovaná imunita totiž môže mať vplyv na funkciu troch žliaz: hypotalamusu, hypofýzy a vaječníkov, ktorú odborníčka označila za "diaľnicu, prostredníctvom ktorej mozog komunikuje s vaječníkmi a maternicou" alebo jednoducho za biologické hodiny. 

KORONAVÍRUS Vedci upozorňujú na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Produkcia proteínov známych ako cytokíny narúša spôsob, akým trojica týchto žliaz reguluje načasovanie menštruačných cyklov. Podľa výsledkov štúdie boli najvýraznejšie zmeny zaznamenané v období, keď sa očkovanie uskutočnilo v skorej folikulárnej fáze, ktorá sa začína prvým dňom menštruácie (krvácanie) a končí sa začiatkom ovulácie. Podskupina žien, ktorým boli podané dve dávky vakcíny Pfizer/Biontech alebo Moderna počas toho istého cyklu a nie v dvoch rôznych cykloch, zaznamenala priemerné predĺženie menštruácie o dva dni. Tento stav bol však opäť iba dočasný. Experti zároveň dúfajú, že sa im podarí zhromaždiť viac údajov o cykloch medzi očkovanými ženami, aby dokázali potvrdiť dlhodobý návrat k pôvodnému stavu. Zároveň chcú rozšíriť výskum do globálnej roviny, aby mohli rozlíšiť účinky medzi jednotlivými druhmi vakcín.

Viac o téme: OčkovanieMenštruáciaVakcínaMenzesKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu