Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európski experti varujú: Len očkovanie nebude proti omikronu stačiť, je potrebné urobiť TOTO!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

STOCKHOLM - Vzhľadom na rýchle šírenie variantu omikron je treba naliehavo konať a prijať ďalšie pandemické obmedzenia. Podľa agentúry AFP to minulý týždeň uviedlo Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), ktoré zdôraznilo, že samotné očkovanie už nebude stačiť.

"V súčasnej situácii nám samotné očkovanie neumožní zabrániť vplyvom variantu omikron, pretože nie je čas vyplniť existujúce medzery vo vakcinácii," uviedla riaditeľka ECDC Andrea Ammonová. ECDC taktiež zvýšilo svoje hodnotenie zdravotných rizík nového variantu na "veľmi vysoké". Odporučilo rýchle zavedenie opatrení vrátane návratu k práci na diaľku a zvýšenej opatrnosti počas sviatkov a cestovania. Prioritou by malo zostať nosenie ochranných rúšok, vyhýbanie sa davom ľudí na verejných miestach, vetranie či dôkladná hygiena. 

Európski experti varujú: Len
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"V nadcházajúcích mesiacoch je nutné prijať dôrazné opatrenia k zníženiu prenosu, zmierneniu veľkej záťaže na zdravotnícke systémy a ochrane najzraniteľnejších osôb," dodalo ECDC, ktoré zastrešuje 27 krajín EÚ, Nórsko, Lichtenštajnsko a Island. Stredisko uviedlo, že nový variant s veľkou pravdepodobnosťou povedie k ďalším hospitalizáciám a úmrtiam nad rámec tých, ktoré už predpovedalo v súvislosti so šírením doposiaľ dominantného variantu delta. 

Bombastický objav vedcov: Toto má zabrániť vstupu KORONAVÍRUSU do tela

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že sa variant omikron šíri "takou rýchlosťou, akú sme doposiaľ u žiadneho iného variantu nezaznamenali", a vyzvala na použitie všetkých nástrojov k zastaveniu šírenia koronavírusu. ECDC tiež uviedlo, že je dôležité trasovať kontakty potvrdených alebo pravdepodobných prípadov omikronu, testovať aj očkovaných a izolovať infikovaných. 

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusCovid-19ECDCOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu