Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Dieťa trpelo nevysvetliteľnou anémiou: Potom lekár pozrel do hrdla a... totálne nechutný objav

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHOGORIA - Anémia môže byť vrodená, no môže tiež súvisieť s nesprávnou stravou ochudobnenou o potrebné vitamíny. Tento prípad je ale úplne iný. Iba trojročné dieťa trápila anémia kvôli tomu, že malo v pažeráku pijavicu, ktorá sa mu tam usadila a sala krv.

Americký lekár Jason Brotherton, ktorý pôsobí v Keni, sa podelil o snímku pijavice, ktorá parazitovala na pažeráku trojročného pacienta. Dieťa malo v tom čase extrémne nízku hladinu hemoglobínu, len tri g/dl. Normálne hladiny u malých detí sú okolo 9,5 až 13 g/dl. 

Dievča ucítilo chvenie na nohe: Obrovský krik po tom, čo si stiahlo ponožku... z VIDEA sa robí ľuďom zle!

"Pred dneškom som sa cítil celkom istý, že som sa stretol s väčšinou príčin anémie, kým som toto nevytiahol z horného pažeráka trojročného dieťaťa," napísal Brotherton na Twitteri s tým, že pijavica sa zrejme dostala do tela už pred niekoľkými mesiacmi. Malého pacienta najprv trápila epistaxa, ktorá prerástla do trojmesačného kašľa. Nakoniec dieťa kašľalo tak silno, že si jeho mama všimla niečo v zadnej časti hrdla. Pijavica bola na pažeráku prisatá, takže chvíľu trvalo, kým sa ju podarilo odstrániť. 

V starovekej medicíne sa pijavice používali pri liečbe mnohých zdravotných problémov tak, že pacientom vysávali krv. Vedci ale neskôr zistili, že pri tejto metóde hrozí riziko infekcie. Na špecifické účely sa však pijavica lekárska využíva dodnes. "V medicíne, najmä v plastickej a rekonštrukčnej chirurgii, môžu byť pijavice použité na zlepšenie prietoku krvi v oblasti tkaniva alebo kožnej chlopne, ktorá má slabý krvný obeh. Pijavice odstránia zrazenú krv z jemných oblastí, napríklad pod kožou alebo na prste alebo nohe," píše na svojej webovej stránke Národná zdravotná služba (NHS) Spojeného kráľovstva. Pijavica v pažeráku však nie je nijakou výhrou a určite nijak neprospievala k dobrej kondícii dieťaťa.

Viac o téme: ParazitPijavicaPažerák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu