Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

FOTO Pracovníci zoo šli skontrolovať hniezdo bociana: Neverili vlastným očiam, čo v ňom našli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

CHOMUTOV - Bocian z chomutovského zooparku použil na časť svojho hniezda netradičný stavebný materiál. Jeho zbierka oblečenia upútala aj zahraničné médiá, nad jeho počínaním sa bavia napríklad aj mnohí Slováci. Informovala o tom hovorkyňa zariadenia Helena Hubáčková.

Pracovníci zooparku sa bocianieho fetišistu, ako ho niektorí začali prezývať, rozhodli skontrolovať. Keď odstraňovali z hniezda veci, ktoré by mohli byť pre týchto vtákov nebezpečné, objavili v ňom nielen drôty či vlasce, ale i desiatky kusov oblečenia vrátane podprseniek, nohavičiek, plaviek či rukavíc. Fotografie so spodnou bielizňou, ktoré zoo zverejnila na svojich facebookových stránkach, obleteli internet. "Príspevok zdieľali a komentovali ľudia z celej republiky, objavil sa aj v odborných médiách a dokonca prekročil hranice Česka," uviedla riaditeľka zooparku Věra Fryčová. 

Náš příspěvek o "pokladech" z čapího hnízda slavil úspěch nejen v České republice, ale setkal se s velkým ohlasem i za hranicemi. http://bit.ly/čapí-poklady Foto: -hh- | Zoopark Chomutov

Posted by Zoopark Chomutov on Friday, 5 March 2021
 

Zbierka prekvapila aj odborníkov, ktorí zvyky bocianov dobre poznajú. "Niektorí si do hnizeda také veci nosia. Táto zbierka bola ale naozaj pestrá a zaujímavá," zhodotil ornitológ zariadenia Petr Hora. Pomerne hojné zastúpenie spodnej bielizne pripisuje tomu, že neďaleko hniezda sú dve prírodné kúpaliská. Keď si tam niekto zabudne napríklad plavky, bociany to považujú za zaujímavú vec pre vystlanie svojho hniezda. 

VIDEO Ochranár chcel vyčistiť vtáčiu búdku: Zaklopal na ňu a... toto naozaj nečakal!

Oblečenie ale môže byť pre vtákov nebezpečné, najmä pre mláďatá. Preto pracovníci zooparku zbierku z dosahu bocianov odpratali. Bociany biele sú v ČR aj na Slovensku chránený druh, v chomutovskom zoo hniezdia už takmer štyridsať rokov. Teraz majú hniezdo postavené na vysokom torze pri hornom rybníku. 

Viac o téme: HniezdoZooBocianChomutov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu