Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pred 80 rokmi sa odohrala strašná tragédia: Robotníci šli do práce, zmietol ich vlak, 18 mŕtvych

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Pri železničnom nešťastí, ku ktorému došlo 18. septembra 1941 na stanici v Brne-Žideniciach, zahynulo osemnásť ľudí a mnoho ďalších utrpelo zranenia. Oneskorený rýchlik v smere od Prahy tu v skorých ranných hodinách narazil do veľkej skupiny robotníkov, ktorí čakali na vlak do neďalekých Adamovských strojární.

Keďže na území vtedajšieho Protektorátu Čechy a Morava platilo z bezpečnostných dôvodov zatemnenie, bolo okolo piatej hodiny ráno viditeľnosť na stanici obmedzená len na niekoľko metrov. Robotníci, ktorí v adamovskej zbrojovke pracovali ako nútene nasadení, sa mylne domnievali, že blížiaca sa vojenská súprava je ich očakávaný vlak do práce a vkročili do koľajiska. V tú chvíľu ich ale zmietol vlak prechádzajúci v opačnom smere. Rýchlik číslo 148 vtedy zhruba na 150 metroch usmrtil osemnásť ľudí. Jeho strojvedúci údajne nehodu vôbec nepostrehol a až v cieľovej stanici zistil, že predok lokomotívy vláči pred sebou ľudské ostatky. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Vyšetrovanie prípadu zo strany gestapa bolo po niekoľkých dňoch uzavreté tak, že čakajúci na vlak vstúpili na koľaje na vlastné riziko. Protektorátna vláda pozostalých odškodnila, finančne prispel aj prezident Emil Hácha a ríšsky protektor Konstatin von Neurath. Najväčšie železničné nešťastie na území ČR sa stalo 11. novembra 1960, kedy pri zrážke dvoch osobných vlakov pri stanici Stéblová na Pardubicku zahynulo 118 ľudí. 

Viac o téme: TragédiaŽelezničné nešťastieBrno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu