Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šokujúce odhalenie v telách medveďov: Predstavuje veľkú hrozbu aj pre ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TRONDHEIM - Experti dlhodobo upozorňujú na zvyšujúcu sa odolnosť voči antibiotikám. O tomto narastajúcom probléme pojednáva aj prieskum publikovaný v časopise Current Biology. Jeho autori zaznamenali vysokú rezistenciu voči týmto liečivám na základe analýzy zubov škandinávskych medveďov.

Baktérie sú voči antibiotikám čoraz odolnejšie, pričom doteraz nie je jasné, do akej miery zasahujú do životného prostredia. Jednou z možných ciest je analýza vody odvedenej kanalizáciou. V minulosti už viaceré štúdie skúmali, aký majú antibiotiká vplyv na vodné živočíchy. Najnovšie zistenia týkajúce sa hnedých medveďov (Ursus arctos) z odľahlých lesov Švédska sú smutným dôkazom, kam až môže siahať ľudský chaos. Z ich zubov totiž vedci zistili, že od 50. rokov minulého storočia vykazovali tieto zvieratá nárast odolnosti voči antibiotikám. V 90. rokoch, keď Švédsko zaviedlo nariadenia upravujúce používanie týchto liečiv, však odolnosť voči antibiotikám u medveďov postupne klesla. Tento fakt dokazuje, že práve regulácia je účinný nástroj na zmiernenie antropogénneho poškodenia životného prostredia. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tím vedcov vedený mikrobiologičkou Jaelle Brealeyovou z Nórskej univerzity vedy a technológie skúmal tento problém najprv v múzeách u lebiek medveďov hnedých. Týmto spôsobom sa im podarilo získať vzorky zubného kameňa z 82 zubov tohto predátora z rokov 1842 až 2016. Analýza, pri ktorej skúmali bakteriálne genómy súvisiace s odolnosťou voči antibiotikám, priniesla zaujímavé výsledky. U medveďov z 50. rokov 20. storočia boli zistené rastúce hladiny týchto baktérií. Po tom, ako švédska vláda v 80. rokoch zakázala používanie antibiotík v poľnohospodárstve a v roku 1995 implementovala program boja proti rezistencii na antibiotiká, bol zaznamenaný pokles týchto baktérií v skúmaných vzorkách. "Počet baktérií nadväzuje na používanie ľudských antibiotík vo Švédsku. Zvyšuje sa v 20. storočí a potom za posledných dvadsať rokov klesá. V nedávnej minulosti nachádzame aj väčšiu rozmanitosť génov rezistencie na antibiotiká. Pravdepodobne ide o dôsledok rozmanitosti ich používania," uviedla Brealeyová. 

Šokujúce odhalenie v telách
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kontaminácia životného prostredia rezistentnými antibiotikami je veľmi rozšírená

Medvede pochádzali z rôznych oblastí Švédska a vedci predpokladali, že výsledky výskumu naznačia, aká je rôznorodosť variabilného šírenia rezistencie na antibiotiká u ľudskej populácie. Tieto zvieratá síce žijú ďalej od ľudí, ale niektoré z nich sa zdržiavajú v blízkosti ľudských sídiel. Práve od tejto skupiny sa očakávalo, že bude mať vyšší podiel baktérií odolných voči antibiotikám. Prekvapivo sa však ukázalo, že to tak nie je. Našla sa podobná úroveň rezistencie u medveďov zo vzdialených oblastí a aj u tých, ktorí prežívajú v blízkosti obydlí. Toto zistenie naznačuje, že kontaminácia životného prostredia rezistentnými baktériami a antibiotikami je skutočne veľmi rozšírená. Medvede narodené po roku 1995 vykazovali nízke hladiny baktérií odolných voči antibiotikám, čo je povzbudivé. Tieto úrovne síce nie sú také nízke ako pred zavedením výroby antibiotík v priemyselnom meradle, ale zároveň sú dôkazom, že je možné regulovať vývoj environmentálnych problémov. 

FOTO Turista zaspal v podchode pre zver: Zbadal ho medveď a... taký koniec by ste nečakali!

"Naša prípadová štúdia naznačuje, že ľudské činy, negatívne aj pozitívne, môžu priamo ovplyvniť rôzne mikrobiálne spoločenstvá vrátane tých, ktoré sú spojené s voľne žijúcimi zvieratami. Zistenia poskytujú dôkaz o tom, že účinné rozhodnutia obmedzujúce používanie antimikrobiálnych látok u ľudí a hospodárskych zvierat dokážu eliminovať zvyšujúcu sa rezistenciu na antibiotiká, ktorá sa šíri environmentálnymi cestami," vysvetlili vedci. 

Viac o téme: MedveďAntibiotiká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu