Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trýznivá SPOVEĎ náčelníka newyorských hasičov z 11. septembra: Z tých chlapov som prežil iba ja

Teroristický útok na Svetové obchodné centrum v New Yorku má stále viac a viac obetí. Zobraziť galériu (3)
Teroristický útok na Svetové obchodné centrum v New Yorku má stále viac a viac obetí. (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Niekedy sa zdá, ako by to bolo včera. Inokedy mi príde, ako by to bolo pred dvadsiatimi rokmi, uvádza Jay Jonas, ktorý je stále členom newyorského hasičského zboru. Niekdajší kapitán vo štvrti Chinatown na Dolnom Manhattane porozprával agentúre Reuters trýznivý príbeh záchrany a prežitia po páde Svetového obchodného centra po teroristických útokoch z 11. septembra 2001.

"Zotrvanie u hasičov je spôsob, akým to zvládam. V ten deň zavládlo pred akciou obrovské znepokojenie a strach, ale zvládli sme to," hovorí 63-ročný muž na požiarnej stanici v Bronxe. Spomína si na moment, kedy do Južnej veže WTO narazilo druhé lietadlo, zatiaľ čo bol s kolegami vo vstupnej hale Severnej veže krátko po prvom náraze. "Bol tam jeden hasič z prvej záchrannej jednotky, ktorý povedal, že dnešok možno neprežijeme. Zamysleli sme sa nad tým, vzali to do úvahy, potriasli si rukou a popriali si veľa šťastia. Zo všetkých chlapov, ktorí ma obklopovali, keď druhé lietadlo zasiahlo Južnú vežu, som prežil iba ja," pokračuje

Jonas v roku 2009
Zobraziť galériu (3)
Jonas v roku 2009  (Zdroj: profimedia.sk)

Jonas, ktorý mal na starosti prehľadanie a záchranné operácie v Severnej veži, si stále pamätá, ako budova začala vibrovať predtým, ako sa zrútila. "Kolaps stlačil všetok vzduch v budove, takže na schodisku sa tvorili vzdušné víry. Ako sa budova rútila, lietali na nás trosky. Všade naokolo bolo počuť desivý zvuk skrútenej ocele. Pozrel som sa hore a zbadal malý kúsok modrého neba. Povedal som chlapom, že nad nami bývalo 106 podlaží a teraz tam vidím kúsok neba." 

Dvojičky Svetového obchodného centra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Hasičovi a jeho tímu sa podarilo nájsť cestu von z trosiek. Po krátkej dovolenke sa vrátil do zamestnania a bol povýšený na náčelníka práporu. Jeho prvý zásah po návrate bol vo výškovej budove v brooklynskej štvrti Coney Island. Bol veľmi nervózny. "Dorazili sme tam, chlapi odviedli skvelú prácu, uhasili požiar, nikto nezomrel ani sa nezranil. A z ničoho nič som si povedal, že to bude v poriadku," uzatvára Joe svoje rozprávanie. 

Viac o téme: Hasič11.septemberTeroristický útokNew YorkDvojičkyJay Jonas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu