Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MEGAPROCES so strojcami masakru v Paríži: Hrôzostrašné spomienky policajtov! Všade boli kúsky tiel

Verdikt si má vypočuť aj atentátnik Salah Abdeslam. Zobraziť galériu (2)
Verdikt si má vypočuť aj atentátnik Salah Abdeslam. (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus/Francois Mori)

PARÍŽ - Ľudia, ktorí prežili teroristické útoky vo francúzskej metropole Paríž v novembri 2015, začali v utorok so svojimi svedeckými výpoveďami v historickom procese, v ktorom čelia oživeným spomienkam na noc hrôzy v prítomnosti viac než desiatky obvinených. Informujú o tom agentúry AP a AFP. V nasledujúcich týždňoch predstúpi pred súd 300 preživších i rodinných príslušníkov obetí série vražedných útokov, ku ktorým došlo 13. novembra 2015.

Začal sa historický MEGAPROCES so strojcami masakru v Paríži: Terorista Abdeslam šokoval v súdnej sieni!

Samovražedné bombové atentáty i útoky strelnými zbraňami zo strany troch skupín džihádistov boli zamerané na bary, reštaurácie, koncertnú halu Bataclan a národný futbalový štadión. Vyžiadali si 130 obetí na životoch a približne 350 zranených. Atentáty boli naplánované v Sýrii a neskôr sa k nim prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS).

Hrôzostrašné spomienky žandárov

"Samovražedný útočník sa pred nami odpálil. Stále cítim v mojom tele explóziu, ako aj hluk a zápach," povedal v utorok pred súdom Pierre, v súčasnosti už bývalý dôstojník žandarmérie. Počas noci, keď sa útoky odohrali, bol súčasťou hliadky Republikovej gardy na národnom štadióne Stade de France, kde prebiehal futbalový zápas medzi Francúzskom a Nemeckom.

MEGAPROCES so strojcami masakru
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Pierre po útokoch strávil mesiac na psychiatrickej klinike a stále dochádza na liečbu. "Druhá explózia mnou otriasla, videl som napoly roztrhnutý ľudský trup, všade boli kúsky tiel a ten pach krvi... Keď som prišiel domov, mal som od krvi celé topánky a oblečenie," uviedol bývalý žandár. Súdu tiež povedal, že má kvôli spomienkam na útok ťažkosti jesť a spať. "Tú noc teroristi rozosiali hrôzu nielen medzi obete a zranených. Útoky ublížili aj mojej žene, deťom a celej rodine... Súd by to mal vziať do úvahy," dodal.

Philippe, ktorý v novembri 2015 u žandárstva slúžil 33 rokov, popísal, ako začul za chrbtom výbuch. Keď sa otočil, uvidel dym a ľudskú nohu. "Najprv som si pomyslel 'čo tu preboha robí noha figuríny?'... Tú nohu si stále dokážem naozaj veľmi jasne vybaviť," povedal podľa agentúry AFP. Dodal, že bol spoločne s ďalšími žandármi pri štadióne vycvičený na konanie vo výnimočných situáciách, na krviprelievanie z tej noci ale žiadny výcvik nestačil. "Urobili sme, čo sme mohli," dodal Philippe s plačom.

Ďalší strážnik, ktorého krstné meno je Renaud, sa v uvedenú noc vrátil do služby po otcovskej dovolenke. "Stále to nie je na konci a ja neviem, či to niekedy bude," povedal súdu.

Preživší túžia po spravodlivosti

Niektorí z preživších pre AFP uviedli, že bolo skľučujúce hovoriť svoje svedectvá v preplnenej súdnej sieni za prítomnosti obvinených, napriek tomu však cítili, že je to potrebné urobiť. "Chcem tým prejsť, je to súčasť môjho úsilia o rekonštrukciu," povedal 31-ročný Marko, ktorý sedel na terase kaviarne v centre Paríža so skupinou priateľov, keď zaútočili strelci a jedného z nich zabili. "Chcem sa postaviť zoči-voči týmto ľuďom, chcem, aby videli, kto boli ich obete – čo sa stalo nám a tým, ktorí tu nie sú," uviedol pre AFP. V tú noc bolo na terasách barov a kaviarní vo francúzskej metropole zavraždených dovedna 39 ľudí.

Proces potrvá ešte dlhé mesiace

Na najväčšom súdnom procese v modernej histórii Francúzska bude osobne prítomných 14 obžalovaných. Šiestich ďalších budú súdiť v neprítomnosti, pričom väčšinu z nich čaká doživotné väzenie. Medzi nimi je jediný preživší atentátnik – strelec Salah Abdeslam, ktorý má francúzske i marocké občianstvo. Pojednávania viackrát narušil vyhláseniami bez udelenia slova, čím rozhneval prítomných preživších, píše AFP.

Predsedajúci sudca určil na každý deň 15 svedeckých výpovedí. Začínajú tí, ktorí sa v čase atentátov nachádzali na národnom štadióne, nasledovať budú svedkovia z terás barov a kaviarní a nakoniec pred súd predstúpia preživší masakry v koncertnej hale hudobného klubu Bataclan. Mnoho svedkov potrebovalo pomoc pri prekonaní nepokoja súvisiaceho s faktom, že sa postavia pred súd, uviedol Gérard Chemla, právnik zastupujúci 15 preživších. Proces bude pokračovať do mája budúceho roka.

Viac o téme: AtentátTeroristický útokSvedkoviaSúd Paríž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu