Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Experti varujú: Variantom delta sa môžete nakaziť aj vonku, ak nerobíte toto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HOUSTON - Nárast počtu pacientov infikovaných variantom delta viedol v USA k opätovnému zavedeniu viacerých obmedzení. Odborníci upozorňujú, že sa ním môžete nakaziť aj pri vonkajších aktivitách. Naďalej preto apelujú na potrebu používania rúšok, na ktoré by sme nemali zabúdať najmä na podujatiach s väčším počtom osôb, a to aj vtedy, keď sa konajú v exteriéri.

Dve nedávno publikované štúdie poukazujú na nebezpečenstvo prenosu koronavírusovej infekcie, ktorá sa dokáže šíriť aj vo vonkajšom prostredí, najmä pokiaľ ide o deltu. Prvá z nich poukazuje na prípad aprílovej svadby v americkom Texase. Napriek tomu, že sa konala vonku v stane a pod holým nebom, vírusom SARS-CoV-2 sa na nej nakazilo šesť plne zaočkovaných osôb. Jedna dokonca zomrela. Autori poukazujú na dvoch hostí, ktorí mali negatívny výsledok testu pred príchodom z Indie, ale pravdepodobne infikovali ostatných. "Táto situácia naznačuje, že variant delta môže mať imunitný únik u pacientov po očkovaní vakcínami Pfizer, Moderna a indickou vakcínou Covaxin," píše sa v záverečnej správe. 

KORONAVÍRUS Experti varujú: Variantom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Druhým prípadom je outdoorové podujatie Pendleton Whisky Music Fest, ktoré sa konalo 10. júla v Oregone a nakazilo sa na ňom 64 ľudí. Aj keď nie je jasné, koľkí z nich boli zaočkovaní, zdravotníci po prešetrení udalosti uviedli, že "toto ohnisko je prvým, ktoré bolo odhalené na zábavnom podujatí pod holým nebom od zrušenia celoštátnych preventívnych opatrení na konci júna". Variant delta je oveľa nákazlivejší ako predchádzajúce kmene a viac ako iné vírusy, napríklad ebola alebo kiahne. Vírus môžu šíriť aj očkovaní ľudia. Diskusia o tom, či sú vonkajšie akcie hrozbou alebo nie, prináša rôzne názory odborníkov. 

KORONAVÍRUS Experti varujú: Variantom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

"Vírusová záťaž pri tomto variante je spočiatku vyššia, takže doba expozície je kratšia," poznamenala Mercedes Carnethonová z Northwestern University. Iní zas poukazujú na to, nie všetky vonkajšie akcie musia byť nebezpečné. "Čím je miesto konania preplnenejšie, tým je väčšia pravdepodobnosť, že dôjde k prenosu," uviedol Jorge Parada z programu kontroly infekcií Loyola Medicine. Šírenie delty ovplyvňuje kombinácia viacerých faktorov. Podľa odborníkov existuje limit, do akej miery môžu vzdušné prúdy zriediť a rozptýliť vírus. V preplnenom vonkajšom prostredí podľa Charlesa Haasa z Drexel University vo Philadelphii však nedochádza k jeho dostatočnému rozptylu. 

FOTO Dievčina sa nakazila variantom delta: Ani vo sne by jej nenapadlo, akým príznakom bude trpieť

Ak sa plánujete zúčastniť vonkajšej akcie, Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúča nosenie rúška vždy, ak stojíte od inej osoby vo vzdialenosti menšej ako dva metre. Chrániť by ste sa mali najmä v preplnených priestoroch, ale napríklad aj pri čakaní v radoch na toalety. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Variant delta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu