Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Desivé odhalenie o variante delta: Keď sa ním nakazíte, toto máte v tele

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KANTON - Nákazlivejšia koronavírusová mutácia delta má až tisíckrát väčšiu vírusovú záťaž, teda množstvo vírusu v organizme infikovaného, než pôvodný variant vírusu, ktorý pred viac ako rokom odštartoval celosvetovú pandémiu. Vyplýva to zo štúdie publikovanej na odbornom diskusnom serveri Virological.org.

Jej autori uvádzajú, že ľudia, ktorí sa deltou nakazia, sú pre svoje okolie pravdepodobne infekční skôr než infikovaní pôvodným variantom koronavírusu. V priemere trvá približne štyri dni, než mutácia delta dosiahne v ľudskom tele detekovateľné hladiny, v porovnaní so šiestimi dňami u pôvodného variantu, napísal americký verejnoprávny rozhlas NPR. 

KORONAVÍRUS Desivé odhalenie o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci zo Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v čínskej provincii Kuang-čou uviedli, že delta sa šíri dýchacími cestami rýchlejšie a v ďaleko väčšom množstve ako pôvodný variant. V priemere je vírusová dávka delty asi tisíckrát väčšia, čo podľa vedcov vysvetľuje, prečo je doposiaľ najnákazlivejšou mutáciou koronavírusu. Množstvo vírusu v tele zvyčajne určuje, ako veľmi je dotyčný nákazlivý. Čínski vedci v štúdii zdôraznili, že je dôležité, aby sa ľudia izolovali na najmenej štrnásť dní okamžite po kontakte s infikovaným. Rovnaký postup odporúča aj americké CDC. 

KORONAVÍRUS Desivé odhalenie o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci analyzovali vzorky 167 ľudí, ktorí sa deltou nakazili medzi 21. májom a 18. júnom v Kantone, hlavnom meste provincie Kuang-čou. Následne porovnali vírusovú záťaž 62 infikovaných s dávkou vírusu, ktorá sa preukázala u ľudí, ktorí sa mali covid na začiatku januára 2020. 

WHO varuje: To najhoršie zrejme ešte len príde, čakajte nové, nebezpečné varianty KORONAVÍRUSU!

Podľa Európskeho strediska pre prevenciiu a kontrolu chorob (ECDC) je mutácia delta o 40 až 60 percent infekčnejšia než variant alfa, ktorý bol prvýkrát identifikovaný v Anglicku. ECDC varovalo, že delta môže byť spojená aj s vyšším rizikom hospitalizácie. Podľa WHO sa variant potvdil v už takmer sto štátoch. V niektorých krajinách Európskej únie, v Británii a v USA viedol k prudkému nárastu potvrdených prípadov covidu-19. 

Viac o téme: DeltaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu