Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

WHO varuje: To najhoršie zrejme ešte len príde, čakajte nové, nebezpečné varianty KORONAVÍRUSU!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Napriek mnohým uvoľneniam v oblasti cestovania a sociálnej izolácie pandémia ešte ani zďaleka nie je pod kontrolou a Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že to najhoršie pravdepodobne ešte len príde. Dôvodom sú nové varianty SARS Cov-2. Odborníci preto apelujú na politikov, aby v období vzniku nových mutácií dôkladne zvážili prijatie ďalších uvoľňujúcich opatrení.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) existuje silná pravdepodobnosť, že v najbližšom období budú pribúdať ďalšie varianty nového koronavírusu. "Výbor vyjadril znepokojenie nad tým, že v súvislosti s pandémiou sa hovorí o jej konci, hoci sa ani zďaleka nekončí," uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus minulý týždeň. Zároveň poukázal na riziko vzniku a globálneho šírenia nových a nebezpečnejších variantov, ktorých kontrola môže byť náročnejšia ako bola doteraz. 

WHO varuje: To najhoršie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

KORONAVÍRUS Ak trpíte týmto ochorením, vakcíny Pfizer a Moderna sú menej účinné

Varianty sú výsledkom rôznych mutácií, čiže náhodných zmien genetickej sekvencie, ktoré sú u vírusov bežné a prirodzené. Väčšina z nich je neškodná, ale niektoré z nich ovplyvňujú infekčnosť a závažnosť ochorenia alebo zlyhanie imunity. V súvislosti so SARS Cov-2 boli zatiaľ definované varianty alfa, beta, delta a gamma, ktoré do značnej miery ovplyvnili nárast úmrtnosti od začiatku tohto roku. S pribúdajúcimi prípadmi ochorenia COVID-19 zaznamenanými v júni stúpa aj pravdepodobnosť, že dôjde k vzniku nových, potenciálne nebezpečných mutácií. Trajektória pozitívnych prípadov začala v dôsledku toho opäť stúpať. 

WHO varuje: To najhoršie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Napriek tomuto nárastu otvorili mnohé štáty svoje hranice a uvoľňujú opatrenia týkajúce sa sociálnej izolácie v domnienke, že ich očkovací program vytvoril dostatočný základ pre ochranu obyvateľov. Z pohľadu WHO však ide iba o zbožné prianie. Väčšina vedcov sa totiž zhoduje v tom, že pandémia nie je ani zďaleka pod kontrolou a uvoľnenie opatrení podporí vytváranie nových nebezpečných variantov odolných voči očkovaniu.

Viac o téme: WHOKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu