Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší prenos zo zvieraťa na človeka: Veterinár sa pri pitve opice nakazil nebezpečným vírusom, zomrel!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - V Pekingu zomrel zamestnanec ústavu, ktorý sa špecializuje na chov primátov a experimentálny výskum. Veterinár podľahol infekcii spôsobenej vírusom B, keď sa nakazil pri pitve opíc. Čínske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb uviedlo, že zomrel zhruba mesiac po tejto pitve a jeho dvaja kolegovia, ktorí mu asistovali, sú, našťastie, v poriadku.

Experti varujú pred hrozivým scenárom: Superinfekcia, ktorú prenášajú psy na svojich majiteľov

Päťdesiattriročný veterinár, ktorý pitval dva makaky, sa v marci nakazil vírusom B. Prvé príznaky infekcie začal pociťovať až zhruba o mesiac neskôr, keď sa u neho objavila pretrvávajúca nevoľnosť, zvracanie, horúčka a neurologické komplikácie. Následne bol hospitalizovaný a 27. mája zomrel. Lekár a zdravotná sestra, ktorí s ním vykonávali pitvu infikovaných zvierat, boli testovaní s negatívnym výsledkom. Ide o prvý prípad v Číne, kedy človek podľahol tomuto vírusu. Infikuje opice makak a je známy aj pod skratkou McHV-1. Geneticky je veľmi podobný vírusu herpes simplex 1 (HSV-1), ktorý spôsobuje opary u ľudí. Ide o neurotropný vírus napádajúci nervové bunky; keď sú ním infikované makaky, spôsobuje im lézie podobné oparu. Ak však vírus napadne človeka, vyvolá u neho závažný zápal mozgu s následkom trvalej neurologickej dysfunkcie alebo smrti. 

Ďalší prenos zo zvieraťa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Od prvého opisu vírusu v roku 1932 bolo zdokumentovaných asi päťdesiat prípadov. Podľa Amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb 21 z nich nákaze podľahlo. V roku 1997 sa pri kontakte s infikovanými makakmi v Národnom výskumnom centre primátov Yerkes v Atlante nakazila iba dvadsaťdvaročná Elizabeth Griffinová, keď jej jedna z opíc vrhla do oka kvapku tekutiny. Mladá žena zomrela šesť týždňov po tejto nehode. 

V Afrike objavili dva nové vírusy! Potenciálna epidemiologická hrozba pre ľudstvo

Vírus sa prenáša z opíc na človeka slinami, exkrementmi a mozgovým tkanivom. Najviac ohrození infekciou sú zamestnanci laboratórií a zoologických záhrad, ktorí prichádzajú do kontaktu s makakmi. Napriek tomu, že ročne poškriabu stovky ľudí, infekcia sa objavuje iba veľmi zriedka. Vedci si však uvedomujú, že voľne žijúce a pohybujúce sa makaky môžu byť infikované, čo predstavuje pre verejnosť riziko. V roku 2018 istá štúdia uviedla, že v okolí parku Silver Springs môže byť vírusom B infikovaná až tretina opíc. 

Viac o téme: VeterinárPekingVírus B
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu