Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Afrike objavili dva nové vírusy! Potenciálna epidemiologická hrozba pre ľudstvo

Hlavné mesto regiónu Tigraj Mekele Zobraziť galériu (3)
Hlavné mesto regiónu Tigraj Mekele (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Dvoch nových zástupcov rodiny arenovírusov a nový kmeň už známeho arenavírusu objavili v juhozápadnej Angole vedkyne z Akadémie vied ČR. Tieto vírusy identifikovali u hlodavcov na pomerne malom území. Objav poukazuje na neobvykle veľkú rozmanitosť arenavírusov v danom regióne.

Arenavírusy patria medzi tzv. zoonotické, teda také, u ktorých sa môže stať, že preskočia zo zvieraťa na človeka. Podľa vedcov je detekcia vírusov u divokých zvierat dôležitá práve pre rozpoznanie budúcich epidemiologických rizík. Príkladom nebezpečného arenavírusu je vírus Lassa, ktorý vyvoláva krvavú horúčku u obyvateľov Západnej Afriky. "Našli sme jeden už známy kmeň arenavírusu, konkrétne Luna, ktorý prenáša krysa mnohobradavková. Ďalej nový arenavírus, ktorý sme predbežne pomenovali Kwanzva vírus, a ktorý prenáša myš šedobruchá," uviedla spoluautorka výskumu Jana Těšíková. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Ďalší nový arenavírus bol potom podľa nej objavený u dvoch rôznych populácií krysy namaquejskej a nesie názov Bitu. Prekvapivé bolo, že tento arenavírus vedeci identifikovali u dvoch populácií krýs namaquejských, ktoré oddeľuje strmý Angolský zráz. "Aj napriek tejto na prvý pohľad neprekonateľnej bariére pre hostiteľov nám vírus odhaľuje existenciu historického spojenia," podotkla vedkyňa. 

Ďalšia hrozba pre svet?! Vedci vo Wu-chane objavili neznáme KORONAVÍRUSY

Terénna expedícia sa konala v júli 2017, laboratórne práce vrátane páuz trvali do vlaňajška. Podľa Těšíkovej objav, zverejnený v odbornom časopise Viruses, zaplňuje slepé miesto na mape, pretože v Angole bolo najmä kvôli občianskej vojne doposiaľ vykonaných len málo štúdií drobných či iných cicavcov. Ďalší výskum expertov sa venuje tzv. hantavírusom, ktoré prenášajú drobné cicavce. "Zaoberáme sa hantavírusom Tigray. Ten sme objavili v roku 2012 u krýs rodu Stenocephalemys v Etiópii. Pracujeme na genetickej analýze jednotlivých kmeňov Tigray vírusu u rôznych druhov týchto krýs," priblížila Těšíková. 

Región Tigraj
Zobraziť galériu (3)
Región Tigraj  (Zdroj: Getty Images)

Objav nového vírusu nie je vo vedeckom svete výnimočný. Podľa odhadov štúdie publikovanej v časopise Science v roku 2018 stále zostáva objaviť zhruba 1,67 milióna vírusov cicavcov a vtákov. Vedci predpokladajú, že až polovica z nich môže mať zoonotický potenciál. Napríklad vlani v júli medzinárodný tím ohlásil objav nového cicavčieho vírusu z rodu arenavírusov. Stalo sa tak v Etiópii u krýs mnohobradavkových, vírus dostal názov podľa lokality výskytu, čiže Dhati Welel. 

Viac o téme: VírusObjavAfrika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu