Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prebudila som sa a už bola mŕtva: Tínedžerka (†15) zomrela na komplikáciu súvisiacu s COVIDOM

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHARLOTTE - Deti patria do skupiny pacientov, ktorá je najmenej ohrozená koronavírusovou infekciou a väčšinou ju prekonajú bez väčších komplikácií. Lekári však upozorňujú na vznik nebezpečného multisystémového zápalového syndrómu, ktorý čoraz častejšie zasahuje tých najmenších pacientov práve po prekonaní ochorenia COVID-19.

Multisystémový zápalový syndróm známy ako MIS-C spôsobuje zápal v rôznych častiach tela. Lekári zatiaľ nedokážu presne definovať, čo je jeho spúšťačom, ale v poslednom období ním trpia najmä deti, ktoré buď prekonali COVID-19 alebo žili v domácnosti s pozitívne testovanou osobou. To bol aj prípad pätnásťročnej Alyssy Simonsovej zo Severnej Karolíny. Jej najbližší boli v marci pozitívne testovaní na SARS Cov-2, infekciu prekonali takmer bezpríznakovo. Tínedžerka sa však jedného dňa začala sťažovať na bolesti žalúdka a chrbta. Krátko nato skolabovala. V nemocnici jej diagnostikovali MIS-C a po desiatich dňoch prepustili. Po návrate domov však opäť začala mať bolesti, tak sa jej mama rozhodla, že na druhý deň ráno ju odvezie do nemocnice. Alyssa už ale bola mŕtva. "Prebudila som sa, aby som ju skontrolovala, ale už nežila," opísala desivú situáciu Shernett Reeveyová.

MIS-C je podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zriedkavý a spôsobuje zápal srdca, pľúc, obličiek, mozgu alebo gastrointestinálnych orgánov. Od 28. júna bolo potvrdených vyše 4000 prípadov, z toho 37 detí mu podľahlo. Polovica z týchto detských pacientov mala deväť rokov, ďalšie boli vo veku od päť do trinásť rokov. Medzi príznaky syndrómu patrí bolesť brucha, tlak na hrudníku, krvou podliate oči, hnačka, bolesť hlavy a krku, zvracanie a nízky krvný tlak. Odborníci odporúčajú rodičom, aby v prípade spozorovania týchto symptómov u svojho dieťaťa ihneď kontaktovali lekára. 

FOTO Školák sa nakazil KORONAVÍRUSOM, v nemocnici strávil polroka! Trpí vážnymi následkami

Ďalším prípadom je dvanásťročný Rohen, ktorý bol hospitalizovaný mesiac po pozitívnom teste na  koronavírus. Jeho matka Nickey Stameyová v tom čase netušila, čo sa deje a nikdy nepočula o MIS-C, až kým nebol hospitalizovaný. "V srdcovom perikarde sa mu hromadila tekutina a on nedokázal dýchať," uviedla Stameyová. Chlapec sa, našťastie, uzdravil a mohol sa vrátiť domov. Rodičia týchto detí vyzývajú ostatných, aby boli ostražití a nepodceňovali súčasnú situáciu. Najdôležitejšie je totiž včasné odhalenie, a to platí pri akejkoľvom ochorení. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu