Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO NASA skúmala satelitné záznamy: Ohromujúci objav pod ľadom na Antarktíde

(Zdroj: Youtube/NASA Goddard)

GOLDEN - Dlhodobá analýza satelitných záznamov ľadovcových štruktúr v Antarktíde prináša pozoruhodné zistenia týkajúce sa najmä jazier vznikajúcich pod ľadovou vrstvou. Jej výsledky naznačujú, že ich počet neustále narastá. Okrem toho sa v priebehu posledných rokov tieto útvary postupne poprepájali.

Antarktída sa na prvý pohľad javí ako statická lokalita pokrytá hrubou vrstvou ľadu a snehu. Na jej území sa však toho deje oveľa viac, ako si dokážeme predstaviť. Analýza údajov z misie NASA ICESat, ktorá prebiehala v rokoch 2003 až 2010 odhalila, že v západnej Antarktíde dochádza k masívnemu pohybu vody pod ľadovou vrstvou. Pred týmto zistením sa predpokladalo, že jazerá z roztopenej vody, ktoré sú ukryté na dne ľadovej vrstvy, sú izolované a oddelené. Lenže v roku 2007 vedci zistili, že zmeny hrúbky povrchového ľadu na tomto kontinente súvisia aj s pohybom vody pretekajúcej medzi skrytou sieťou subglaciálnych jazier. Tieto útvary sa striedavo napĺňajú a klesajú ešte predtým, ako ich voda odtečie do Južného oceánu.

Ďalšia misia ICESat-2, ktorá odštartovala v roku 2018, poskytuje vedcom ešte dôkladnejší pohľad na túto záhadnú hlbinnú sieť jazier. Zároveň odhalila aj dve doteraz neznáme jazerá. "Objavenie týchto vzájomne prepojených systémov jazier na rozhraní ľadového dna, v ktorých dochádza k pohybu vody a všetky ich vplyvy na glaciológiu, mikrobiológiu a oceánografiu, sú veľkým objavom predchádzajúcej misie," uviedol glaciológ Matthew Siegfried z univerzity Colorado School of Mines. 

VIDEO Satelitné snímky odhalili hrozivý jav: Na Antarktíde zrazu zmizlo obrovské jazero

V novej štúdii Siegfried a jeho tím zhromaždili údaje zo ICESat-2, pôvodnej misie ICESat a doplnili ich hodnotami zo satelitu Európskej vesmírnej agentúry CryoSat-2. Kombináciou dát zhromaždených od roku 2003 do roku 2020 sú teraz vedci schopní monitorovať aktívne subglaciálne jazerá v kratších časových horizontoch. "Povrchová deformácia v dôsledku aktívneho napĺňania a odvodňovania subglaciálnych jazier poskytuje vzácny pohľad do vývoja systémov bazálnej vody ukrytých až štyri kilometre pod vrstvou ľadu. Laserová altimetria ICESat-2 otvára priestor pre lepšie pochopenie hydrologických procesov zachytením hustejších a presnejších priestorových detailov," uvádzajú autori štúdie. 

Okrem toho, že sa podrobnejšie zaoberali činnosťou a obrysmi známych subglaciálnych jazier v Antarktíde, ktorých je zdokumentovaných už viac ako 130, analýza odhalila dve aj anomálie. Ide o doteraz nezistené jazerá nazvané Subglacial Lake Lower Conway (LSLC) a Subglacial Lake Lower Mercer (LSLM). Glaciologička Helen Frickerová z Oceánografického ústavu Scripps podrobne opísala dramatickú udalosť, ku ktorej došlo vo východnej Antarktíde, keď v priebehu niekoľkých dní zmizlo jedno jazero. Tento jav naznačuje, že hlboko pod ľadovou vrstvou na západe kontinentu odteká voda zo subglaciálnych jazier do oceánu. Ide o procesy prebiehajúce pod Antarktídou, o ktorých by výskumníci vôbec nevedeli, keby nemali k dispozícii satelitné údaje. 

Viac o téme: JazeroAntarktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu