Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Experti varujú pred záhadnou chorobou s neznámym pôvodom: Netušia, ako sa ňou ľudia nakazili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) varuje pred zvláštnym ochorením spôsobeným zriedkavo sa vyskytujúcimi baktériami. Doposiaľ zabili najmenej jedného človeka a ďalší dvaja sú hospitalizovaní. Úradníci nevedia, ako sa tieto obete nakazili baktériami, aj keď sa zdá, že prípady spolu súvisia.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb začiatkom júla varovalo, že v troch amerických štátoch - Kansas, Texas a Minnesota - sa vyskytuje zvláštne ochorenie zvané melioidóza. Nakazilo sa ňou už najmenej desať ľudí. Prvá obeť, muž s už existujúcimi pľúcnymi a pečeňovými ťažkosťami, zomrela desať dní po hospitalizácii. Ďalšie dve, ženu a dieťa, identifikovali v máji. 

Experti varujú pred záhadnou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Melioidóza, tiež nazývaná Whitmoreova choroba, je spôsobená tyčkovitými baktériami Burkholderia pseudomallei a môže postihnúť mnoho druhov zvierat aj ľudí. Jej príznaky sú nešpecifické, pripomínajú mnoho ďalších infekcií a závisia od toho, kde v tele sa usadí. Väčšinou sa prejavuje horúčkou, ale môže tiež vyvolať kašeľ, bolesti na hrudníku a zníženú chuť do jedla. Choroba sa môže rozšíriť do krvi, kde je schopná spôsobiť život ohrozujúcu sepsu, a v niektorých prípadoch dokonca zasiahne aj mozog alebo nervový systém. Kedže diagnostika je melioidózy je veľmi náročná, vhodná liečba často nastupuje príliš neskoro. Po nástupe príznakov choroba zabije 10 až 40 percent obetí. Môže tiež číhať v tele nečinne a nespôsobovať choroby, kým sa zdravie človeka nezhorší z iných dôvodov.

B. pseudomallei prirodzene žije všade v pôde a vode tropického prostredia, a tak s ňou ľudia zvyčajne prichádzajú do styku najmä po období dažďov. Je schopná šíriť sa vzduchom a medzi zvieratami alebo ľuďmi, aj keď len ojedinele. Podľa Centra pre potravinovú bezpečnosť a verejné zdravie na Iowskej štátnej univerzite sa baktérie dodnes nenašli v prirodzenom prostredí Severnej Ameriky. Prípady nákazy sú v USA identifikované iba zriedka a ľudia sa väčšinou nakazia mimo USA.

Experti varujú pred záhadnou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Doposiaľ neexistuje nijaké vysvetlenie spomínaných nedávnych prípadov, pretože žiadna z rodín pacientov v poslednom čase necestovala do zahraničia či ďalej od domova. Zdá sa však, že prípady nejakým spôsobom spolu súvisia, pretože všetky tri osoby boli infikované geneticky podobnými kmeňmi baktérií. "Testovanie naznačuje spoločný zdroj infekcie, ten ale zatiaľ nebol identifikovaný. CDC spolupracuje so štátmi na hodnotení expozícií alebo produktov, ktoré majú tieto osoby spoločné, ako aj na vzorkách životného prostredia zo štátov, kde boli prípady zaznamenané," uviedla agentúra.

CDC si myslí, že niektoré teórie o ohniskách sú nepravdepodobné. Podľa Williama Bowera, vedúceho epidemiologického tímu, genetická analýza ukazuje, že B. pseudomallei sa v USA "neudomácnila", pretože kmene identifikované u obetí sa nepodobajú kmeňom nachádzajúcim sa inde v Amerike. Odborníci momentálne považujú riziko nákazy pre verejnosť za nízke. Toto ohnisko je však záhadou, ktorú treba vyriešiť, najmä ak je stále v okolí spoločný zdroj, ktorý by mohol nakaziť ostatných. 

Viac o téme: Melioidóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu