Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

O pár hodín nás čaká najväčší spln v tomto roku: Budú podmienky priať?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA – Blíži sa nádherný prírodný úkaz! Dnes poobede nás čaká najväčší spln v tomto roku. Meteorológovia prezradili, či ho bude možné pozorovať voľným okom.

Dnes presne o 13:13 čaká Slovensko spln Mesiaca. Podľa meteorologického portálu iMeteo.sk ho však nebude možné pozorovať. „Aktuálny spln bude najväčší v tomto roku, no voľným okom to bude možné pozorovať len ťažšie,“ uviedol portál.

Iná situácia ale nastane večer o 20.56, kedy by mal vyjsť nad obzor pekný a do červena sfarbený Mesiac ešte vždy takmer v splne.

Pozorovatelia na Slovensku a všeobecne v Európe však budú v stredu ukrátení o výnimočnejší úkaz, akým je zatmenie mesiaca. Nastane cez deň a pozorovateľné bude na západe USA, na východe Ázie a v Oceánii. Zaujímavé bude červeným sfarbením Mesiaca, pre ktoré sa úkaz nazýva aj "krvavým supersplnom".

Najbližšie zatmenia mesiaca pozorovateľné z územia Slovenska nastanú v noci z 28. na 29. októbra 2023 a 18. septembra 2024 ráno (čiastočné), úplné zatmenie mesiaca bude až 7. septembra 2025.

Viac o téme: SplnVesmírZatmenieMesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu