Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrozivé odhalenie meteorológov: V máji ľudstvo prekročí extrémne nebezpečný míľnik

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MELBOURNE - Najnovšie výsledky meraní atmosférického oxidu uhličitého sú dôkazom, že ľudstvo minulý mesiac prekonalo ďalší nelichotivý rekord, ktorý má byť opätovne prekonaný už o pár týždňov. Odborníci preto čoraz viac apelujú na potrebu znižovania emisií CO2 a upozorňujú na potrebu zavádzania efektívnych opatrení, pretože súčasný trend smeruje k ďalšiemu globálnemu otepľovaniu.

V marci sa nachádzalo v ovzduší v priemere o 50 percent viac oxidu uhličitého ako pred priemyselnou revolúciou. Minulý rok boli síce tieto hodnoty nižšie, v súčasnosti ale opäť výrazne rastú. Koncentrácia oxidu uhličitého vo vzduchu sa mení každý mesiac, pričom zvyčajne vrcholí okolo mája. Vlani v tomto období namerali vedci z Inštitútu oceánografie Scripps v San Diegu 417,1 ppm (milióntin) častíc CO2 v ovzduší. Po prvý raz tak bola prekročená hranica hodnoty 417 ppm, ktorá zodpovedá 50-percentnému zvýšeniu v porovnaní s priemernou hodnotou z obdobia medzi rokmi 1750 až 1800. Tohtoročný marec však prekonal aj tento rekord, keď podiel častíc CO2 dosiahol hodnotu 417,14 ppm, pričom nasledujúci mesiac by mal kulminovať k hodnote 419,5. Na základe týchto údajov meteorológovia predpovedajú, že hladina oxidu uhličitého bude v roku 2021 vyššia o 2,29 ppm v porovnaní s rokom 2020. 

Hrozivé odhalenie meteorológov: V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Bohatá elita má na svedomí väčšie emisie než polovica ľudstva

"Aj počas pandémie ľudstvo produkuje CO2 v čoraz vyššej miere, čo zvyšuje podiel skleníkových plynov zadržiavaných v atmosfére. V porovnaní s obdobím pred priemyselnou revolúciou sme zvýšili podiel tohto prvku v ovzduší asi o polovicu, čo viedlo ku globálnemu otepľovaniu o 1,2 stupňa Celzia. Ak však chceme dodržať Parížsku dohodu a udržať otepľovanie hlboko pod dvomi stupňami, musíme tento trend urýchlene zastaviť a podstatne znížiť emisie oxidu uhličitého," uviedol Andrew King z Univerzity v Melbourne

Hrozivé odhalenie meteorológov: V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Koncentrácia oxidu uhličitého v atmosfére je zaznamenávaná každý deň, pričom výsledky vykazujú čoraz väčšie odchýlky pri porovnaní mesačných a ročných meraní. Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) oznámil, že prvýkrát zaznamenal hodnotu nad 420 ppm. Ide o výsledok denného merania z 3. apríla, kedy koncentrácia CO2 dosahovala 421,21 ppm. "Nie je prekvapením, že neustále prekonávame rekordy týkajúce sa oxidu uhličitého, pretože každoročne globálne vyprodukujeme do ovzdušia približne 40 miliárd ton tohto prvku. Vplyvy pandémie covidu-19 na ekonomiku viedli k zníženiu emisií o 2,5 miliardy ton v roku 2020, ale oxid uhličitý sa bude aj naďalej hromadiť v atmosfére a prekonávať nové rekordy až do dňa, kým sa trend produkovania emisií nezastaví," upozornil Pep Canadell z austrálskej Organizácie pre vedecký a priemyselný výskum Commonwealthu.

Viac o téme: EmisieOxid uhličitýGlobálne otepľovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu