Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS v Maďarsku: Stúpa počet obetí bez ďalšieho chronického ochorenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v Maďarsku za posledný deň 197 pacientov a pribudlo 2680 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, informoval v pondelok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Počet potvrdených prípadov infekcie od vypuknutia koronavírusovej pandémie tak stúpol na 753.188 a počet obetí covidu a ním spôsobených zdravotných komplikácií dosiahol 25.381. Z nákazy sa zotavilo už viac ako 458.212 osôb. Aktuálne je v Maďarsku nakazených 269.595 ľudí. V nemocniciach je v spojitosti s covidom 8650 pacientov, z nich 1052 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V krajine už proti koronavírusu zaočkovali viac ako 3.266.425 osôb. Obe dávky vakcíny dostalo 1.391.381 z nich.

V rámci etapovitého zmierňovania epidemiologických opatrení, ktoré odôvodnila vláda pokročilým štádiom procesu očkovania, v pondelok otvorili materské školy, nižší stupeň základných škôl a prezenčne môže fungovať aj vzdelávanie dospelých. Naďalej platí povinnosť nosenia rúšok, dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti a nočný zákaz vychádzania od 22.00 h do 05.00 h.Po dosiahnutí 3,5 milióna zaočkovaných v rámci druhej etapy zmierňovania karanténnych opatrení budú môcť svoje terasy a záhrady otvoriť reštauračné zariadenia.

KORONAVÍRUS v Maďarsku: Stúpa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V štatistike úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 v Maďarsku stúpa počet obetí, ktoré okrem covidu nemali žiadne iné chronické ochorenie, informoval v pondelok spravodajský server telex.hu, podľa ktorého je príčinou tohto javu zrejme britská mutácia vírusu SARS-CoV-2.

Server pripomína, že v súčasnosti kulminujúcej tretej vlne koronavírusovej pandémie stúpa počet úmrtí na covid, pri ktorých pacienti netrpeli ďalšou chronickou chorobou. Stúpa aj počet mladých obetí. V uplynulých dňoch Maďarsko zaznamenalo deň, keď pomer obetí na covid bez ďalšej sprievodnej choroby dosiahol sedem percent.

Ukončili trojkolové mimoriadne očkovanie učiteľov

Tretie kolo mimoriadneho očkovania učiteľov v Maďarsku sa skončilo. Z 31.000 pozvaných pedagógov jasieľ, materských škôl a ďalších škôl sa v tomto kole, ktoré sa konalo iba pár dní pred otvorením materských škôl a prvého stupňa základných škôl, zúčastnilo iba 32 percent, informoval v pondelok spravodajský server 24.hu. Celkom zaočkovali zhruba 200.000 učiteľov z 210.000 pozvaných.

V Maďarsku očkujú piatimi druhmi očkovacích látok. Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová v tejto súvislosti na on-line tlačovej konferencii v Budapešti zdôraznila, že všetky tieto vakcíny sú účinné, kvalitné a bezpečné.

Viac o téme: OpatreniaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu