Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lekári pri pohľade na pacienta krútili hlavou: Narodil sa s tromi penismi!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUHOK - Štúdia publikovaná v časopise International Journal of Surgery Case Reports priniesla informácie o chlapčekovi z Iraku, ktorý mal až tri pohlavné orgány. Lekári sa zhodujú v tom, že ide o zatiaľ jediný zaznamenaný prípad na svete. Neobvyklú anomáliu rieši široký tím špecialistov z viacerých medicínskych oblastí.

Rodičia trojmesačného chlapca z Iraku vyhľadali lekársku pomoc po tom, ako si všimli, že má opuchnutý miešok a vyrastajú z neho dva kožné výrastky. Pri vyšetrení sa zistilo, že ide o pohlavné orgány, takže bábätko malo dovedna až tri. Jeden z nich meral dva centimetre, druhý jeden centimeter. Prvý bol pripevnený k pôvodnému penisu, druhý vyrastal z mieška. Ani jeden z nich nebol funkčný. Ide vôbec o prvý takýto zaznamenaný prípad v novodobej histórii. 

Lekári pri pohľade na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Lekári sa doteraz stretávali iba s diphalliou (dva penisy). Podľa dostupných štatistických údajov postihne táto diagnóza jedného zo šesť miliónov chlapcov. Rieši sa chirurgickým zákrokom, pričom títo pacienti môžu dlhodobo trpieť problémami so zažívaním alebo močovými cestami. "Triphallia (tri penisy) nebola zatiaľ zdokumentovaná v žiadnej krajine. Liečba je zložitá, pretože má zdravotné, etické a kozmetické aspekty. Na jej priebeh musí dohliadať kombinovaný multidisciplinárny tím a pacient bude musieť byť dlhodobo sledovaný," uviedol doktor Shakir Saleem Jabali. Chlapček už má za sebou operačný zákrok a zotavuje sa. Ostatné jeho orgány zatiaľ nevykazujú žiadnu anomáliu.  

Viac o téme: PenisAnomáliaIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu