Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lekárka zostala v nemom úžase: V ženinom oku našla niečo, čo sa dá len ťažko pochopiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOLIHULL - Pozoruhodný prípad, ktorý opísala očná lekárka Rupal Morjariaová v časopise The British Medical Journal, môže byť zároveň aj varovaním pre tých, ktorí nosia kontaktné šošovky. Odborníčka upozorňuje, že pri ich používaní netreba zabúdať na preventívne prehliadky a najmä si kontrolovať, či občas nezostane v oku nejaký „zabudnutý“ kúsok.

Neuveriteľných 27 kusov kontaktných šošoviek vytiahla z oka šesťdesiatsedemročnej pacientky očná lekárka Rupal Morjariaová v nemocnici v anglickom Solihulle. Pozoruhodné je však najmä to, že žene cudzie telieska v oku vôbec neprekážali a lekárka ich objavila náhodou počas vyšetrenia pred operáciu šedého zákalu. Tvorili vraj „modrastú masu“ a lekárke chvíľu trvalo, kým nález v oku identifikovala.

Lekárka zostala v nemom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

KORONAVÍRUS Ak toto uvidíte v čakárni alebo v ambulancii lekára, radšej odíďte preč

Pacientka sa údajne sťažovala iba na občasné pálenie, ktoré pripisovala schnutiu oka a starnutiu. Očná lekárka najskôr našla 17 zlepených kúskov a potom ďalších 10. „Boli prilepené k sebe,“ hovorí Morjariaová pre Optometry Today a dodáva, že pacientka používa túto očnú pomôcku už 35 rokov, ale nie je veľmi dôsledná a nechodí na preventívne prehliadky.

„Nikto z nás nikdy nič podobné nevidel a boli sme skutočne prekvapení, že si nič nevšimla, pretože to mohlo spôsobovať značné podráždenie.“ V dôsledku bizarného nálezu sa ženin chirurgický zákrok oneskoril pre obavy z možnej infekcie. „Nevieme ako dlho mala tie šošovky v oku, ale hrozilo, že v ňom má zhromaždených množstvo baktérii. Keď sme ju videli dva týždne po vybratí šošoviek, tak nám povedala, že má príjemný pocit a nepália ju oči.“ 

Lekárka zostala v nemom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Jedným z dôvodov, prečo lekárka zverejnila tento prípad, je zvýšenie informovanosti o dôležitosti pravidelných očných kontrol. „V dnešnej dobe je ľahké kúpiť si kontaktné šošovky aj online a ľudia vynechávajú pravidelné prehliadky. Používanie kontaktných šošoviek je v poriadku, ale iba vtedy, ak je ich nosenie primerane sledované lekármi,“ uvádza Morjariaová a dodáva, že ak ľudia zabúdajú na prevenciu, objavujú sa u nich očné infekcie, ktoré môžu spôsobiť aj stratu zraku.

Viac o téme: LekárkaŠošovky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu