Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rakety zasiahli leteckú základňu v Iraku, kde operujú americkí vojaci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP, File)

SÁMARRÁ - Na leteckú základňu v Iraku, na ktorej pôsobia americkí vojaci, bolo v nedeľu vypálených päť rakiet. Najmenej dve z nich zasiahli objekty americkej firmy, ktorá zaisťuje údržbu lietadiel. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj.

Podľa správ miestnych médií pri útoku utrpeli zranenia dvaja príslušníci irackých bezpečnostných síl. Jeden z nich je vo vážnom stave, zatiaľ čo druhý bol zranený len ľahko. Rakety boli vypálené na leteckú základňu Balad, ktorá sa nachádza neďaleko rovnomenného mesta v provincii Saladdín, približne 60 kilometrov severne od Bagdadu.

Dve z rakiet podľa AFP zasiahli ubytovňu a jedáleň americkej firmy Sallyport, ktorá na základni zabezpečuje údržbu lietadiel. Na základni Balad sú umiestnené stíhačky typu F-16. O ich údržbu sa stará viacero firiem, ktoré zamestnávajú irackých aj zahraničných zamestnancov. Na leteckej základni vykonávajú činnosť aj americkí vojenskí inštruktori.

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Podľa USA však takého akcie v Iraku - namierené voči americkým cieľom - opakovane podnikajú miestne ozbrojené skupiny napojené na susedný Irán. Pri marcovom raketovom útoku na základňu na západe Iraku zahynul jeden americký civilný pracovník súkromnej dodávateľskej firmy.  

Viac o téme: ZákladňaAmerickí vojaciIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu