Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Stredisko pod paľbou kritiky: Lyžiarov vozia na kopec taxíky! Ochranári sú zdesení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Lyžiarske stredisko Courchevel vo francúzskych Alpách momentálne zažíva nevídané scény - kolóny áut, ktoré kvôli nejazdiacim lanovkám dopravujú lyžiarov na vrchol. Taxíky, autá jednotlivcov i mikrobusy luxusných hotelov a lyžiarskych škôl spôsobujú zápchy, napísal na svojom webe Le Parisien.

"Človek si pripadá ako v Paríži počas dopravnej zápchy," uviedol denníku roztrpčený obyvateľ francúzskej metropole, ktorý prišiel na hory za čerstvým vzduchom. Lyžiarske stredisko nechcelo ani v čase koronavírusových obmedzení prísť o klientelu, a tak nechalo pre automobilovú dopravu upraviť jednu dvojkilometrovú modrú zjazdovku. Tento krok ale s ohľadom na znečistenie kritizujú ekológovia. "Na horách pritom možno podnikať množstvo ďalších vecí, napríklad bežkovanie, skialpinizmus, výpravy na snežniciach či jazdy so psím záprahom," poznamenal Frédi Meignan, šéf združenia na ochranu hôr Mountain Wilderness. 

Jeden z lyžiarov, ktorý vyšiel počas jediného dopoludnia na vrchol trikrát, pripustil, že nekončiaci raj taxíkov prírode neprospieva. Poukázal tiež na možné riziko nákazy koronavírusom, pretože niektoré autá vozia veľa ľudí. 

VIDEO Sodoma gomora v Tatrách: Turisti kašlú na opatrenia, vyčíňali už druhú noc za sebou

Podľa jednej z vodičiek, ktorá pracuje v miestnom turistickom priemysle, je celá situácia absurdná. "Nie je to práve obraz hôr, aký by sme chceli predstaviť. Ale nemáme na výber, musíme uspokojiť zákazníkov," vyhlásila. Vedenie lyžiarskeho strediska bez ďalších podrobností uviedlo, že uhlíkovú stopu vzniknutú súčasnou premávkou vykompenzuje. 

Viac o téme: TaxiLyžiarske strediskoAlpyKoronavírusCourchevelCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu