Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Vyvinuli revolučnú metódu pri rozpoznávaní nákazy KORONAVÍRUSOM: Má to byť takto jednoduché!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

VARŠAVA - Za pýchu celého Poľska označil prezident Andrzej Duda prototyp zariadenia, ktoré je schopné rozpoznať z dychu človeka, či sa nakazil koronavírusom. Prístroj funguje podobne ako testery, ktorými dopravní policajti kontrolujú, či vodiči nie sú pod vplyvom alkoholu. Čakajú ho ale najprv testy a schvaľovanie, takže ešte nie je dostupný.

"Fúknete do otvoru a doslova po pár sekundách sa na displeji objaví výsledok. To skutočne robí dojem," vyhlásil Duda po tom, ako zariadenie osobne vyskúšal. S negatívnym výsledkom. Prezident ale upozornil, že prístroj ešte neprešiel schvaľovacím procesom, a tak sú všetky výsledky neoficiálne. 

VIDEO Vyvinuli revolučnú metódu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Kancelaria Prezydenta RP)

Vedci prezradili, ako sa dá najlepšie chrániť pred KORONAVÍRUSOM: Dodržujte toto opatrenie!

Dúfa, že pomôže uchrániť ľudí pred nákazou a uľahčí život celej spoločnosti. "Verím, že po skúškach, ktoré sa začnú už čoskoro, sa bude môcť začať hromadná výroba prístroja, ktoré preslávi firmu po celom svete. Pretože je to niečo, čo ešte doteraz - pokiaľ mi je známe - nikto nevyrobil. Je to skutočná revolúcia," zdôraznil Duda počas štvrtkovej návšteve sídla spoločnosti v obci Zaczernie na juhu krajiny. 

Firma ML Systems tu až doposiaľ vyrábala hlavne fotovoltaické panely. Ďalšie testy majú podľa jej riaditeľa najmä preveriť citlivosť a spoľahlivosť prístroja. Samotný prezident už ale teraz nešetril slovami chvály, vrátane výrazov ako "inovatívny" a "geniálny", a to i vzhľadom na doterajšie metódy zisťovania koronavírusovej infekcie. 

Viac o téme: DetektorPoľskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu