Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS V Maďarsku pribudlo viac ako tisíc nových prípadov: Zomrelo 46 pacientov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 1337 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 46 pacientov, informoval v pondelok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je v tejto krajine vírusom SARS-CoV-2 nakazených 77.039 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 3883 chorých na COVID-19, z ktorých 314 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

V Maďarsku sa od začiatku pandémie infikovalo novým koronavírusom 388.799 ľudí a nákaza si tam vyžiadala aj 13.752 úmrtí. Z ochorenia sa zotavilo 298.008 osôb. V domácej karanténe nariadenej úradmi je momentálne 20.718 ľudí. Proti ochoreniu COVID-19 už zaočkovali 336.297 ľudí, z ktorých 129.339 dostalo aj druhú dávku vakcíny.

Orbán požiadal parlament o predĺženie mimoriadnych právomocí vlády

Nákaza novým druhom koronavírusu sa v Maďarsku aj naďalej šíri. Vláda pritom začne postupne zodpovedne zmierňovať karanténne opatrenia, ak bude dostatok očkovacích látok. Povedal to v pondelok v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu Orbán v úvode jarnej schôdze zákonodarného zboru požiadal poslancov, aby vláde predĺžili mimoriadne právomoci.

Orbán zdôraznil, že pracoviská a základné školy nebudú zatvorené. "Prostredníctvom čínskych a ruských očkovacích látok budeme mať zaočkovaných o 3,5 milióna ľudí viac než v iných krajinách Európskej únie," dodal predseda vlády.

V rámci hodiny otázok kritizovali opoziční poslanci Orbánov kabinet za to, že namiesto podpory zamestnanosti a riešenia krízového stavu míňa financie na výstavbu štadiónov či modernizáciu železničnej trate Budapešť-Belehrad. Vytýkali miliardy forintov, ktoré boli odobraté zdravotníctvu a tvrdili, že podpora v pandemickej kríze je iba sľubovaná.

Viac o téme: ObetePandémiaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu