Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Cez víkend sa opäť testovalo: Samosprávy uverejňujú výsledky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

SENICA – V Senici sa počas dvoch víkendových dní (13. - 14. 2.) otestovalo v mestom zriadených mobilných odberných miestach (MOM) spolu 3249 ľudí. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Z nich 18 malo pozitívny výsledok, miera pozitivity predstavuje 0,55 percenta. "Upozorňujeme, že ide o priebežné a neúplné čísla, ktoré mesto získalo len zo svojich odberných miest," upozornila Moravcová.

Ako doplnila, celkové čísla budú prezentované oficiálne za okres neskôr. "Tie zahŕňajú aj výsledky z trvalých MOM, takisto z vykonaných PCR testov alebo testovania vo firmách a môžu sa menej či viac líšiť," doplnila hovorkyňa.

V Myjave bola pozitivita počas víkendu pod pol percenta

 V dňoch 12. a 13. februára bolo antigénovými testami v mobilných odberných miestach (MOM) zriadených mestom Myjava vykonaných spolu 2942 testov. Informoval o tom hovorca mesta Martin Kovanič. Z nich bolo 14 pozitívnych a miera pozitivity predstavuje 0,48 percenta. "Celkovo bolo od 8. do 13. februára otestovaných v MOM na štadióne a odberových miestach počas piatka a soboty 4699 ľudí, z ktorých bolo 29 pozitívnych, čo predstavuje pozitivitu 0,62 percenta," uviedol Kovanič.

Od pondelka pokračuje činnosť prvého stupňa základných škôl v tzv. jarných školách, materských škôl a základných umeleckých školách. "Rodičia, ktorí v odberných miestach v Myjave pri registrácii uviedli, že ich dieťa navštevuje niektoré zo školských zariadení v meste, nemusia predkladať v pondelok žiadne potvrdenie," doplnil hovorca.

Pozitívnych na nový koronavírus v Detve neubúda

Počet pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus sa v Detve neznižuje, tvrdí samospráva. „Druhý februárový víkend (13. – 14. 2.) priniesol rekord v počte pozitívne testovaných antigénovými testami na odberových miestach, ktoré zriadilo mesto Detva,“ pripomína s tým, že celkovo za dva dni otestovali 2391 ľudí. Medzi nimi bolo 31 pozitívnych, čo je približne 1,3 percenta.

V sobotu boli otvorené dve mestské odberové miesta. V Dome kultúry Andreja Sládkoviča bolo 15 pozitívnych z 561 otestovaných. Mestské kultúrne stredisko (Chudobienec) odhalilo štyroch pozitívnych zo 400 otestovaných ľudí. V nedeľu sa do domu kultúry prišlo otestovať 533 ľudí, z nich boli štyria pozitívni. „V Chudobienci pribudli šiesti pozitívni zo 468 otestovaných. V nedeľu malo mesto otvorené aj odberové miesto v III. Základnej škole, kde otestovali 429 ľudí a našli dvoch pozitívnych,“ informuje mesto na svojej oficiálnej webstránke.

V Trebišove zaznamenali mieru pozitivity 1,7 percenta

V Trebišove počas soboty a nedele (13. - 14. 2.) na šiestich mobilných odberových miestach zriadených mestom otestovali 3706 ľudí. "Počet pozitívnych testov, ktoré zdetektovali antigény ochorenia COVID-19, bol 64," informovala v pondelok hovorkyňa mesta Martina Mištaničová. Miera pozitivity tak predstavuje 1,73 percenta.

"Uvedené štatistiky nezohľadňujú zrealizované testy v priestoroch regionálneho úradu verejného zdravotníctva, vojenského útvaru a na stanovištiach súkromných prevádzkovateľov," doplnila hovorkyňa. Testovanie podľa prebiehalo radnice plynulo, bez problémov a zväčša bez tvoriacich sa radov na čakanie. Najviac ľudí bolo otestovaných v priestoroch Základnej školy na Ulici Ivana Krasku pri rómskej osade.

"V mestských MOM dohliadal na bezpečnosť a plynulý priebeh testovania príslušník mestskej polície v spolupráci s profesionálnym vojakom. Pred testovacím miestom v blízkosti rómskej osady zabezpečovali dohľad nad dodržiavaním platných protiepidemických opatrení členovia rómskej poriadkovej služby," skonštatovala Mištaničová. 

Cez víkend v Jelšave otestovali 1014 ľudí, pozitivita bola 3,64 %

Dohromady 1014 ľudí otestovali počas uplynulého víkendu v meste Jelšava v Revúckom okrese. Informoval o tom primátor Milan Kolesár na sociálnej sieti s tým, že pozitívnych bolo 37, čo znamená celkovú pozitivitu testov 3,64 percenta.

„Sumárny výsledok testovania ukazuje, že koronavírus je stále tu a zatiaľ veľmi neslabne. V priebehu týždňa si spolu s kompetentnými opäť zhodnotíme stav v našom kraji a okrese. Predpokladám, že testovať sa budeme musieť aj naďalej,“ uviedol Kolesár. Dodal, že ak testovanie bude skutočne pokračovať, mobilné odberové miesto samospráva pre občanov otvorí aj o týždeň.

Na základe aktuálnych výsledkov patrí okres Revúca podľa COVID automatu medzi 15 takzvaných čiernych okresov vo štvrtom stupni varovania, kde je najväčšie riziko šírenia nového koronavírusu.

Pozitivita na košickom Luníku IX dosiahla 2,4 percenta

V košickej mestskej časti (MČ) Luník IX zaznamenali ďalších 26 ľudí nakazených novým koronavírusom. Od piatka (12. 2.) do nedele (14. 2.) sa v rámci plošného testovania na ochorenie COVID-19 prišlo dať otestovať 1087 ľudí. Miera pozitivity tak dosiahla približne 2,4 percenta. Ako potvrdilo mesto Košice, na sídlisku naďalej platia sprísnené kontroly dodržiavania karantény.

„Počet nakazených nám už klesá. Niektorí sú ešte v karanténe, no viacerým už uplynula. Akési obmedzenia pohybu na našom sídlisku pretrvávajú. Hliadky kontrolujú potvrdenia o negatívnom výsledku testu,“ povedal starosta tejto MČ Marcel Šaňa s tým, že väčšina z infikovaných obyvateľov má bezpríznakový priebeh ochorenia. Podľa neho je mobilita na Luníku IX v uplynulých dňoch nižšia ako býva zvykom. „Jednak je zima, ale tiež sa boja, keďže vidia, koľkí sú nakazení,“ doplnil.

MČ zároveň sociálne slabším rodinám poskytuje pomoc, ide napríklad o hygienické potreby či nákup potravín. Každej rodine, ktorá je v karanténe, MČ doručuje aj respirátory FFP2. „Nakúpili sme 1000 kusov. Rozdávame ich aj seniorom,“ dodal starosta.

Na základe vyhlášky košického regionálneho úradu verejného zdravotníctva vydanej 26. januára mesto na Luníku IX za asistencie bezpečnostných zložiek zabezpečuje dodržiavanie karanténnych opatrení, domácej izolácie u osôb s ochorením COVID-19, ako aj u všetkých osôb, ktoré boli s nimi v úzkom kontakte. Sprísnené ochranné opatrenia a posilnenie kontrol zaviedli po tom, ako v rámci celonárodného skríningu potvrdili ochorenie COVID-19 u 38 ľudí na Luníku IX. Vyhláška neobmedzuje pohyb osôb zo sídliska, ktoré sa preukážu negatívnym výsledkom testu.

V Žiline otestovali cez víkend 18 072 ľudí, pozitivita bola 0,51 %

Skríningové testovanie na ochorenie COVID-19 využilo v Žiline počas víkendu 18.072 obyvateľov. Pozitívny výsledok testu zaznamenali u 93 z nich (0,51 percenta). Informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Doplnil, že na testovanie mohli obyvatelia využiť 12 permanentných odberných miest a 20 odberných miest, ktoré zriadilo mesto v desiatich lokalitách.

V Žiline zaočkovali počas uplynulého víkendu aj prvých pedagogických zamestnancov škôl. Okrem Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline môžu záujemcovia o vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od soboty (13. 2.) využívať aj veľkokapacitné očkovacie centrum v športovej hale Spojenej školy na Rosinskej ceste v Žiline. "Ide o pilotný projekt, ktorého zriadenie si zobral na plecia Žilinský samosprávny kraj na základe poverenia od Ministerstva zdravotníctva SR a v spolupráci s mestom Žilina," vysvetlil Miškovčík.

"Pre nás je vakcinácia veľmi dôležitá a kľúčová. Vedeli sme, že naši učitelia idú do škôl, idú učiť a potrebujeme ich chrániť. Potrebujeme mať istotu, že sa budú v našich školách cítiť bezpečne," podotkol žilinský primátor Peter Fiabáne. Dodal, že zriadenie veľkokapacitného centra je príkladom pozitívnej spolupráce samosprávneho kraja a mesta a v rámci Slovenska ide o jediný projekt svojho druhu.

Viac o téme: TestovanieSenicaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu