Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Uznávaný epidemiológ upozorňuje na veľmi znepokojivú mutáciu KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Člen britskej vládnej skupiny odborných poradcov Calum Semple v utorok uviedol, že mutácia koronavírusu, ktorá bola zaznamenaná v kmeňoch v Juhoafrickej republike a Brazílii, sa vyskytla aj v takzvanom britskom variante. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Veľmi znepokojivá mutácia E484K sa v niektorých častiach Británie samovoľne vyskytla v novom kmeni z Kentu," informoval Semple v rozhovore na stanici BBC. Lekár a odborník na pediatriu a epidemiológiu hovoril o britskom variante vírusu nazývanom B.1.1.7, ktorý bol prvýkrát odhalený v grófstve Kent na juhovýchode Anglicka. Mutácia E484K sa objavuje na takzvanom S-proteíne vírusu a predtým bola zaznamenaná vo variantách vírusu z Juhoafrickej republiky a Brazílie. 

Uznávaný epidemiológ upozorňuje na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Na vec už skôr upozornila správa publikovaná na stránkach anglického úradu pre verejné zdravie (PHE). "Bolo odhalené neveľké množstvo genómov variantu B.1.1.7 s mutáciou E484K," píše sa v správe. Rozhovor, v ktorom Semple na mutáciu upozornil, sa týkal šírenia juhoafrického variantu vo Veľkej Británii. Anglické úrady sa chystajú zorganizovať plošné testovanie v oblastiach, kde sa tento nákazlivejší variant vyskytol. Cieľom je v nich otestovať 80 000 ľudí. "Je veľmi dôležité potlačiť variant všade, kde to bude možné, a využiť získaný čas na maximalizáciu preočkovania populácie," skonštatoval Semple. 

Vedci objavili súvislosť medzi covidom a ďalším ťažkým ochorením! Trápenie ľudí trvá aj roky

Vo väčšine oblastí, na ktoré sa hromadné testovanie zameria, obyvatelia dostanú domácu testovaciu sadu. Inde zas budú fungovať mobilné testovacie centrá. Podľa britského ministra zdravotníctva Matta Hancocka je životne dôležité, aby ľudia v daných oblastiach čo najviac obmedzili sociálne kontakty. V Británii so zhruba 67 miliónmi obyvateľov sa od začiatku pandémie koronavírus preukázal u takmer štyroch miliónov. Ochoreniu COVID-19 podľahlo už viac ako 106 000 osôb. 

Viac o téme: MutáciaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu