Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Klesajúci počet nákazy KORONAVÍRUSOM je záhadou: Stalo sa tak vtedy, keď hrozil pravý opak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

DILLÍ - Vlani v septembri India registrovala takmer 100 000 nových prípadov nákazy koronavírusu denne a bola na ceste predbehnúť Spojené štáty ako krajinu s najvyšším počtom infekcií na svete. Nemocnice boli plné a tamojšia ekonomika v ťažkej recesii. O štyri mesiace neskôr denné prírastky výrazne poklesli.

Druhá najľudnatejšia krajina na svete s 1,4 miliardy obyvateľmi vlani na jeseň bojovala s rekordnými prírastkami infikovaných. 26. januára už ale zaznamenala len 9100 nových prípadov za deň, čo bolo najmenej za posledných osem mesiacov, napísala na svojich webových stránkach americká rozhlasová stanica NPR. Pre vedcov tento vývoj zostáva záhadou a snažia sa teraz zistiť, aké má krajina oproti iným výhody, čo robia Indovia dobre a ako by ich mohli štáty trpiacei veľkým počtom prípadov nákazy napodobniť. Okrem iného sa experti zameriavajú na povinné nosenie rúšok, dodržiavanie opatrení, miestnu klímu, demografiu či ďalšie typické choroby, ktoré sa v Indii vyskytujú. 

Infektológ o ďalšom vývoji pandémie KORONAVÍRUSU: Situácia sa dramaticky zlepší v tomto mesiaci!

Rúška sú v Indii vo verejných priestoroch povinné. V Bombaji a mnohých ďalších mestách dáva polícia za nedodržanie tejto povinnosti pokuty vo výške 200 rupií (asi dve eurá). V Bombaji musia ľudia rúška nosiť napríklad aj pri rekreačnom behu vonku. "Zakaždým, keď nejakého človeka policajti pokutujú, dajú mu zároveň rúško," hovorí Genevie Fernandesová, rodáčka z Bombaja pôsobiaca na Edinburghskej univerzite. Indické úrady sa taktiež snažia o maximálnu informovanosť verejnosti. Vždy, keď človek v Indii telefonuje, či už cez pevnú linku alebo mobil, ozve sa správa nabádajúca občanov, aby si umývali ruky, nosili rúška a nechali sa očkovať. V tejto súvislosti môže byť nápomocná aj miestna klíma, ktorá je vo väčšine krajiny veľmi teplá a vlhká. V týchto podmienkach sú totiž podľa všetkého koronavírusy menej aktívne. "Keď je vzduch vlhký a teplý, kvapôčky padajú na zem rýchlejšie, čo znižuje riziku prenosu," vysvetlila Elizabeth McGrawová z Pensylvánskej štátnej univerzity. 

Klesajúci počet nákazy KORONAVÍRUSOM
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Manish Swarup)

Silný imunitný systém

Na druhej strane sú tu také faktory ako silné znečistenie ovzdušia v indických mestách, ktoré oslabuje imunitný systém obyvateľov. Znečisťujúce častice tiež môžu pomôcť vírusu udržať sa dlhšie vo vzduchu, uvádza materiál zverejnený v decembrovom čísle časopisu GeoHealth. Článok v časopise Lancet zase v júli poukázal na to, že vo veľkej horúčave majú ľudia tendenciu vyhľadávať útočisko vnútri v klimatizovaných budovách, čo môže naopak napomôcť šíreniu koronavírusu. Za pozornosť stojí aj fakt, že Indiu sužuje veľa ďalších chorôb - malária, horúčka dengue, týfus, hepatitída, cholera. Milióny Indov nemajú prístup k čistej vode a hygienickým zariadeniam. Niektorí experti sa domnievajú, že práve silný imunitný systém pomohol mnohým Indom v boji s koronavírusom. Októbrová štúdia indických vedcov z Chennai a Pune si všíma, že krajiny s nízkymi príjmami, kde ľudia majú zlý prístup k zdravotníckym a hygienickým zariadeniam, majú v skutočnosti menej úmrtí na covid na hlavu než bohatšie štáty. Iní odborníci ale hovoria, že je to len zaujímavá hypotéza, ktorá sa nezakladá na žiadnych biologických dátach. 

Klesajúci počet nákazy KORONAVÍRUSOM
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Altaf Qadri)

V prospech Indie hovorí aj veková skladba obyvateľstva; iba šesť percent Indov je starších ako 65 rokov a viac ako polovica obyvateľov ešte nedovŕšila vek 25 rokov. U mladých ľudí je pritom menej pravdepodobné, že by covidu-19 podľahli, a mnohokrát sa u nich ani neprejavia žiadne príznaky. Posledné náhodné testy protilátok vykonané na 28 000 obyvateľoch Dillí ukázali, že 56 percent ľudí sa už s koronavírusom stretlo. Podľa mnohých expertov je však skupinová imunita dosiahnutá až po tom, čo má protilátky najmenej 60 až 80 percent populácie. 

Klesajúci počet nákazy KORONAVÍRUSOM
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Altaf Qadri)

Ani klíma a demografická štruktúra obyvateľstva nemôžu však rýchly pokles prípadov nákazy v Indii spoľahlivo zdôvodniť. Ide totiž o údaje, ktoré sa počas pandémie nezmenili. Indické čísla navyše klesali, keď sa očakával ich najväčší nárast - v októbri, keď sa milióny ľudí zhromaždili na oslavu hinduistických sviatkov a kedy znečistenie ovzdušia dosahuje zvyčajne kritické hodnoty. 

Viac o téme: IndiaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu