Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Výskum odhalil nezvyčajnú náchylnosť: Aj takýmto čudným spôsobom sa môžete nakaziť KORONAVÍRUSOM

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

ST. LOUIS - Nový koronavírus sa primárne šíri vdýchnutím kontaminovaných respiračných kvapôčok. Vedci však vo svojich výskumoch neustále nachádzajú nové súvislosti medzi jeho šírením a ďalšími diagnózami. Podľa toho najnovšieho môžu byť na ochorenie COVID-19 náchylnejší pacienti, ktorí majú problém s pažerákom a užívajú lieky na reflux.

Podľa výskumu publikovaného v časopise Gastroenterology môžu byť ľudia s tzv. Barrettovým pažerákom ohrození novým koronavírusom viac ako bežná populácia. Jeho autori z Washingtonskej univerzity dospeli k tomuto záveru po vyšetrení troch desiatok pacientov. Na základe zistených údajov predpokladajú, že v dôsledku fyziologických zmien vyvolaných touto diagnózou bunky v pažeráku nadobúdajú vlastnosti buniek tráviaceho traktu, na ktoré sa môže naviazať koronavírus. Inhibítory protónovej pumpy (liečivá potláčajúce tvorbu žalúdočnej kyseliny) navyše neutralizujú žalúdočnú kyselinu, ktorá by inak mohla zlikvidovať vírus v tráviacom trakte. Znamená to, že pacientov s Barrettovým pažerákom môžu potenciálne infikovať potraviny kontaminované koronavírusom. Väčšiemu riziku infekcie sú vystavení aj po kontakte s respiračnými kvapôčkami.

Výskum odhalil nezvyčajnú náchylnosť:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ak už má niekto v dýchacích cestách nízku hladinu vírusu, môže prehltnúť niektoré respiračné sekréty a vírus infikuje aj bunky v pažeráku," uviedol spoluautor štúdie Ramon Jin. Skutočnosť, že máte Barrettov pažerák, však ešte neznamená, že musíte nevyhnutne ochorieť na COVID-19. V tomto smere je potrebné vykonať ešte ďalšie a najmä rozsiahlejšie štúdie. A aké ďalšie diagnózy uvádzajú vedci v súvislosti so súčasnou pandémiou najčastejšie?

Downov syndróm

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v decembri 2020 uviedlo, že Downov syndróm zvyšuje riziko ochorenia COVID -19. Zmierniť toto riziko môže liečebný plán zostavený poskytovateľom lekárskej starostlivosti. Je dôležité, aby mali k dispozícii 30-dennú dávku liekov a v prípade výskytu príznakov okamžite vyhľadali lekársku pomoc.  

Výskum odhalil nezvyčajnú náchylnosť:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Diabetes

Ak máte cukrovku, patríte tiež do rizikovej skupiny. Podľa výsledkov aprílového výskumu, ktorý zverejnil časopis Journal of Infection, je u osôb s diabetom štyrikrát pravdepodobnejšie, že podľahnú ochoreniu COVID–19 než u zvyšku populácie.

Srdcové choroby

CDC uvádza, že široká škála srdcových chorôb, vrátane pľúcnej hypertenzie, ochorenia koronárnych artérií, kardiomyopatie a srdcového zlyhania, zvyšuje riziko vážnych komplikácií súvisiacich s nákazou koronavírusom. Podľa odborníkov z Johns Hopkins University ale môže vírus oslabiť srdce aj u osôb bez predchádzajúcich problémov so srdcom.  

Výskum odhalil nezvyčajnú náchylnosť:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Obezita

Nahromadený tuk v určitých oblastiach vášho tela vás tiež vystavuje zvýšenému riziku infekcie. Zo septembrovej štúdie publikovanej v časopise Metabolism vyplýva, že viscerálny tuk, ktorý sa ukladá okolo brucha, je obzvlášť spojený s vysokou mierou úmrtnosti na COVID-19.

Viac o téme: PažerákKoronavírusRefluxCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu