Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Senior kúpil vo výpredaji kresbu za pár dolárov: Odhalenie expertov ho dorazilo, bude z neho milionár!

Kresbá má hodnotu desiatok miliónov dolárov Zobraziť galériu (3)
Kresbá má hodnotu desiatok miliónov dolárov (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Veľmi šťastnú ruku mal pred piatimi rokmi Američan, ktorý pri predaji pozostalosti kúpil za 30 dolárov kresbu, ktorá mala byť modernou kópiou diela renesančného umelca Albrechta Dürera. Kunsthistorici ale nakoniec preukázali, že ide o originál, ktorého cena by sa v aukcii mohla vyšplhať až na 50 miliónov dolárov. Napísal o tom denník The Times.

Perokresbu s názvom Panna Mária a Ježiško s kvetinou na trávnatej lavici mal vo svojej zbierke americký architekt Jean-Paul Carlhian, ktorý zomrel v roku 2012. Keď o tri roky neskôr zomrela aj jeho manželka, predali dediči vybavenie ich domu blízko Bostonu, a to vrátane spomínanej kresby. Predpokladalo sa, že ide o kópiu Dürera z 20. storočia. Nový majiteľ dal ale neskôr dielo posúdiť odborníkom, ktorí nakoniec dospeli k prekvapivému záveru, že ide o originál vytvorený v prvých desaťročiach 16. storočia. 

FOTO Senior kúpil vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Keď som toho Dürera videl, bola to neuveriteľná chvíľa. Predo mnou ležala buď úplne dokonalá kópia, alebo majstrovské dielo," povedal serveru Art Newspaper Clifford Schorer, partner londýnskej galérie Agnews, ktorá sa teraz o dielo stará. Podľa neho sa znalci Dürera jednoznačne zhodli v tom, že perokresba je pravá. Zrejme ide o prípravnú skicu ku kresbe Madona so zvieratkami, ktorá je v zbierkach viedenskej Albertiny. 

FOTO Senior kúpil vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Schorer podľa The Times s majiteľom kresby uzavrel dôvernú dohodu o predaji a vopred mu zaplatil bližšie neupresnenú čiastku, ktorá jeho rodine pomohla splatiť dlhy z kreditných kariet, zaplatiť opravu strechy a kúpiť nové auto. Šesťdesiatnik, ktorý na kresbu pred rokmi narazil, ale môže očakávať, že bude zaistený až do konca života, pretože cena diela sa odhaduje na desiatky miliónov dolárov.

Viac o téme: KresbaObrazAukciaAlbrecht Dürer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu