Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

U zdravotníčky sa po očkovaní proti KORONAVÍRUSU objavila silná alergická reakcia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - U zdravotníčky na Aljaške sa po očkovaní vakcínou od Pfizeru a BioNTech objavila alergická reakcia. Oznámila to zástupkyňa tamojšieho zdravotníckeho systému Anne Zinková. V USA ide o prvý prípad negatívnej reakcie na vakcínu od pondelka, kedy sa v Spojených štátoch začalo očkovať proti koronavírusu.

Prípad z Aljašky sa týka ženy v strednom veku, ktorá nikdy predtým žiadnou alergiou netrpela. Po vakcinácii v utorok sa u nej ale prejavil anafylaktický šok, ktorý sa môže skončiť smrťou. Dotyčná mala desať minút potiaže s dýchaním, objavila sa u nej vyrážka a zrýchlený tep, napísal denník The New York Times. Symptómy sa prejavili počas pätnásťminútového dozoru, ktorý sa odporúča po aplikácii očkovacej dávky. Pacientka bola prevezená na pohotovosť, v súčasnosti je jej stav stabilizovaný, ale stále je v nemocnici. 

U zdravotníčky sa po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AFP - Tobias Schwarz)

"Očakávali sme, že sa niečo také môže stať, keď sa objavili správy o dvoch prípadoch anafylaktického šoku v Británii u ľudí, ktorí dostali vakcínu firiem Pfizer a BioNTech," uviedla Zinková. Prípad na Aljaške sa stal v nemocnici v meste Juneau a Zinková doplnila, že všetky miesta, kde sa v tomto americkom štáte očkuje, musia byť vybavené preparátmi na zvládnutie alergickej reakcie. 

Infektologička varuje: Po očkovaní proti KORONAVÍRUSU v žiadnom prípade nerobte TOTO!

Paul Offit z amerického Úradu pre kontrolu a liečiv (FDA) informoval, že lekári budú musieť sledovať alergické rakcie u očkovaných. Tí, u ktorých sa už niekedy prejavila alergia po podaní očkovacej látky, by sa v tomto prípade mali očkovaniu vyhnúť. Hovorca FDA uviedol, že agentúra sa zaoberá situáciou s firmou Pfizer a so Strediskom pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). "Správa pre zdravotnícke inštitúcie informuje o závažných alergických reakciách na vakcínu a uvádza, že musí byť k dispozícii náležitý preparát na zvládnutie alergie u osôb, u ktorých sa objaví anafylaktický šok," dodal hovorca. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusAlergická reakciaCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu