Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Američanka sa po rokoch priznala k obrovskej hlúposti, ktorú spáchala na dovolenke v Ríme

Forum Romanum Zobraziť galériu (3)
Forum Romanum (Zdroj: TASR/AP)

RÍM - Mladá Američanka z Atlanty vrátila múzeu v Ríme kus mramoru, ktorý v talianskej metropole ukradla v roku 2017. V liste Národnému rímskemu múzeu, ktorý priložila do balíčka s artefaktom, sa ospravedlnila za svoju mladícku hlúposť. Informoval o tom denník Il Messaggero.

„Cítim sa hrozne nielen preto, že som tú vec ukradla, ale aj preto, že som na ňu napísala venovanie,“ napísala v liste mladá zlodejka. Na kus mramoru totiž napísala: Samovi s láskou Jess, Rím 2017. „Bola to veľká chyba a až teraz, ako dospelá, si uvedomujem, ako bezmyšlienkovitý a opovrhnutiahodný môj čin bol,“ citoval z listu denník The Guardian.

Kedy sa v Taliansku prvýkrát objavil KORONAVÍRUS? Zarážajúce zistenie!

Riaditeľ rímskeho múzea Stéphane Verger denníku Il Messaggero povedal, že mramor pochádza pôvodne z Malej Ázie a v Rímskej ríši bol veľmi používaný. Vrátený kus bol podľa Vergera zrejme ukradnutý z archeologického parku Forum Romanum. Toto niekdajšie námestie bolo v časoch antického Ríma centrom vtedajšieho verejného diania.

Američanka sa po rokoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Balíček podľa Vergera prišiel z americkej Atlanty a artefakt bol veľmi dobre zabalený, aby sa cestou nepoškodil. „Z tónu listu usudzujeme, že ide o mladú ženu,“ povedal riaditeľ múzea. „Urobilo na mňa dojem, že si uvedomila svoju chybu,“ dodal.

Jess sa možno inšpirovala príkladom Kanaďanky Nicole

Nicole Z Kanady minulý mesiac vrátila tiež poštou dva kusy dlaždíc s mozaikou, časť amfory a ďalší kus keramiky, ktorý odviezla v roku 2005 z archeologického parku v Pompejach. V liste teraz tridsaťšesťročná Kanaďanka uviedla, že chcela mať "kus histórie", ale že jej predmety priniesli smolu. V liste tvrdila, že práve kvôli nim mala finančné a zdravotné problémy.

Pompeje zasypal sopečný popol pri erupcii Vezuvu v roku 79 nášho letopočtu a miesto patrí k najnavštevovanejším turistickým atrakciám v Taliansku. Viacero návštevníkov sa tam snaží nelegálne získať suvenír. Počas rokov sa podľa denníka The Guardian vrátilo do Pompejí s ospravedlňujúcim listami toľko ukradnutých artefaktov, že správa pamiatky vytvorila múzeum, kde tieto predmety. „Ktovie, možno počula o tej Kanaďanke,“ povedal Verger. „V roku 2020 pandémia covidu-19 mnohých ľudí prinútila k reflexii a možno aj k výčitkám svedomia,“ dodal.

Viac o téme: MúzeumPoštaKrádežVrátenieArtefakt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu