Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci zistili, ako je to s obyčajnými textilnými rúškami: Definitívna ODPOVEĎ, či pomáhajú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Predchádzať šíreniu koronavírusu pomáhajú aj tie najobyčajnejšie textilné rúška, hoci nie sú tak spoľahlivé ako tie certifikované jednorazové či respirátory. Vyplýva to zo štúdie Nemeckého strediska pre letectvo a vesmír (DLR), ktorá sa venovala tomu, či má improvizovaná ochrana nosu a úst vôbec zmysel.

"Testy jasne ukázali pozitívny prínos nezdravotníckych rúšok, hoci menšie aerosóly dokázali cez látku preniknúť," uviedol Andreas Schröde z inštitútu aerodynamiky DLR. Veľká časť vdychovaných aerosólov meria menej než päť mikrometrov (0,0005 milimetra), zatiaľ čo oká v tkanine sú výrazne väčšie, takže kvapôčky mohli nerušene rúškom prenikať. Zásadné ale bolo to, že látkové rúška aj tak dokázali spomaliť a odkloniť smer vydychovaných látok. 

Rúška zachraňujú životy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Sebastian Gollnow/dpa)

Potenciálne infekčné častice, ktoré sa vďaka rúšku udržali v blízkosti tela, následne pomocou telesného tepla vystúpali ku stropu, odkiaľ sa šírili celou miestnosťou. Ďalší pohyb kvapôčok priestorom spolu s dopadmi vzdušného vírenia potom ešte viac znižujú potenciu týchto častíc. 

Vedci zistili, ako sa dá odhaliť bezpríznakový COVID-19: Stačí, aby človek zakašľal!

Výskum uvádza, že je naďalej aj napriek noseniu rúšok dôležité pravidelne v miestnostiach vetrať, aby sa zabránilo zvyšovaniu koncentrácie aerosólov vo vzduchu. DLR na základe svojich zistení odporúča, aby od seba udržovali odstup ľudia i vtedy, keď majú nasadené rúška. 

Viac o téme: RúškoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu