Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Postarajte sa o svoje topánky aj v zime

Vlhko, čľapkanica a posypová soľ – to všetko v tomto ročnom období zaťažuje našu obuv. Poradíme vám, čo robiť, aby ste si nezničili nové kožené čižmy.

Je jedno, či sú vaše topánky kožené, alebo látkové, vždy ich treba chrániť proti vlhkosti. Ak ich ošetríte impregnačným prípravkom, vlhkosti sa nepodarí preniknúť do materiálu. Tento úkon treba opakovať častejšie, najmä po dôkladnom očistení. Pozor: impregnačné spreje majú nepriaznivý účinok na zdravie, preto obuv ošetrujte vonku alebo v dobre vetranej miestnosti.

Osvedčení pomocníci
Pri čistení si dávajte pozor na priveľký tlak, ktorý koži škodí. Topánky sú často pokryté farbou len na povrchu a silné drhnutie ich môže narušiť. Fľaky od posypovej soli odstránite octovou vodou. Na škvrny od snehu alebo vody pomôže prekrojená cibuľa alebo zemiak. Dôležité: Obuv musí byť vždy suchá a čistá, aby to malo aj účinok. Náš tip: Kožené topánky bez lesku sa budú opäť ligotať, keď ich prejdete vnútornou stranou banánovej šupky.

Pomalé schnutie
Rovnako dôležité je správne sušenie topánok. Premočenú koženú obuv neklaďte na radiátor alebo blízko k nemu. Koža by schla prirýchlo a mohla by popraskať. Radšej ich uložte na chodbu na suché miesto. Okrem toho ich vyplňte novinovým papierom. Zachovajú si tak svoj tvar a papier vysaje vodu. Premočený papier vymieňajte.

Do skrine čisté
Páry topánok, ktoré nemienite dlhšie nosiť, treba dôkladne vyčistené natiahnuť na napínadlo (kopyto) a uložiť na suché, ale chladné miesto. Proti usádzaniu prachu pomôže, keď ich vložíte do škatule alebo látkového vrecka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu