Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štart misie Hope sa odkladá: Môže za to nepriaznivé počasie

Spojené arabské emiráty (SAE) v utorok oznámili, že štart misie Hope (Nádej) sa odkladá
Spojené arabské emiráty (SAE) v utorok oznámili, že štart misie Hope (Nádej) sa odkladá (Zdroj: SITA/AP/Kamran Jebreili)

DUBAJ - Spojené arabské emiráty (SAE) v utorok oznámili, že štart misie Hope (Nádej), ktorá mala v stredu zamieriť na Mars, sa z dôvodu nepriaznivého počasia na japonskom kozmodróme Tanegašima odkladá. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Vesmírna agentúra SAE a Vesmírne stredisko Muhammada bin Rašída v spolupráci so spoločnosťou Mitsubishi oznámili odloženie misie sondy Hope na Mars v dôsledku poveternostných podmienok," uviedla vláda SAE na Twitteri. Raketa s nepomenovanou vesmírnou kapsulou mala podľa plánu odštartovať o 05.51 h v stredu ráno miestneho času (22.51 h SELČ). Nový termín saudskoarabské úrady stanovili na 05.43 h v piatok (22.43 h SELČ).

Misia SAE využíva obdobie, keď je Zem najbližšie k Marsu. Rovnako by v tomto čase mali odštartovať podobné misie Číny a Spojených štátov. Hope by mala k Marsu doraziť vo februári 2021. Cieľom misie, ktorá bude trvať dva roky, je poskytnúť komplexný obraz dynamiky počasia na červenej planéte.

Viac o téme: VesmírSondaŠtartOdloženieMars
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu