Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Muž sa prechádzal po pláži a kopal do kameňov, keď zrazu na niečo natrafil: Unikátny nález!

Pláž v Shanklin Zobraziť galériu (2)
Pláž v Shanklin (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Štyri kosti, ktoré minulý rok na britskom ostrove Wight objavili hľadači skamenelín, patria podľa vedcov doposiaľ neznámemu druhu dinosaura. Zhruba štyri metre dlhý plaz patriaci do rovnakej skupiny ako Tyrannosaurus rex či dnešné vtáky žil pred 115 miliónmi rokov v období kriedy.

Dinosaurus, ktorého vedci z Univerzity v Southamptone pomenovali Vectaerovenator inopinatus, mal neobyčajne duté, a teda ľahké kosti. "Jeho kostra musela byť pomerne ľahká," uviedol doktorand Chris Barker, ktorý je vedúcim štúdie opisujúcej nový druh.

VIDEO Muž sa prechádzal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/UoS News Desk)

Štyri skameneliny, pravdepodobne stavcov, našli nezávisle na sebe traja muži na pláži Shanklin na juhovýchode ostrova. Svoje objavy odovzdali v miestnom múzeu špecializovanom na dinosaurie fosílie. "Myslel som si, že sú výnimočné, tak som ich zobral do múzea," povedal jeden z objaviteľov Robin Ward, ktorý ostrov Wight navštívil so svojou rodinou. V múzeu vraj hneď vedeli, že je to niečo vzácne a Warda sa spýtali, či by ich múzeu nevenoval, aby ich mohli podrobne preskúmať. 

Žena zbierala odpadky na pláži, keď narazila na veľmi smutný objav na FOTO

"Prechádzal som sa po pláži, kopal do kamienkov a zrazu som našiel niečo, čo vyzeralo ako dinosauria kosť," zdelil ďalší nálezca Paul Farrell. Podľa vlastných slov bol v šoku, keď zistil, že by to mohol byť nový druh.

Viac o téme: DinosaurusObjavWight
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu