Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Letecká katastrofa z roku 1985 je druhou najhoršou v histórii: Vyše 500 mŕtvych, toto zavinilo skazu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/AP)

TOKIO - Druhá najtragickejšia letecká nehoda v histórii sa stala pred 35 rokmi, 12. augusta 1985, v Japonsku. Boeing 747 spoločnosti Japan Airlines narazil do hory Osutaka neďaleko Tokia. Z 524 ľudí na palube nešťastie prežili len štyria.

Skazu zavinila uvoľnená priečka v zadnej časti lietadla, ktorá spôsobila pretlak a následne aj explóziu. Zo stroja odpadla časť chvosta a boeing sa tak stal prakticky neovládateľným. Pilotom sa podarilo zmietajúci sa letúň udržať ešte 32 minút vo vzduchu, než došlo k osudnému nárazu. 

Letecká katastrofa z roku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/AP)

Vyšetrovanie nehody odhalilo, že zlyhanie tlakovej priečky bolo spôsobené chybnou opravou sedem rokov pred haváriou. Aerolinky následne vyplatili rodinám obetí finančné odškodnenie vo výške 7,6 milióna dolárov (6,45 milióna eur). Jeden z riaditeľov Japan Airlines, Hiró Tominaga, spáchal samovraždu.

Najhoršia letecká katastrofa v histórii sa stala 27. marca 1977 na kanárskom ostrove Tenerife. Štartujúci Boeing 747 holandských aerolínií KLM sa na letisku v hmle zrazil s americkým lietadlom rovnakého typu. Zahynulo vtedy 583 ľudí. 

Viac o téme: 1985JaponskoLetecká katastrofa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu