Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Úžasný objav v Afrike po 50 rokoch: Vedci sa na seba pozreli a vedeli, že je to niečo špeciálne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DŽIBUTI - Tenkonožec somálsky je málo známy cicavec, ktorý svojím vzhľadom pripomína myš s dlhým ňufákom, jeho príbuzným sú ale slony. Od 70. rokov minulého storočia bol na zozname "pravdepodobne vyhynutých" živočíchov, teraz sa ale tieto malé tvory podarilo znovu objaviť vedeckej výprave v Džibutsku, malom štáte ležiacom v Africkom rohu, informoval o tom spravodajský server BBC News.

Tenkonožcom sa v angličtine hovorí "piskory slonie", pretože na prvého spomínaného sa podobajú a s druhým sú príbuzné, rovnako ako s hrbáčom kapským či s mrožmi. Svoj výrazne dlhý ňufák pripomínajúci chobot používajú na lov hmyzu, ktorým sa živia.

Na svete existuje dvadsať druhov tenkonožcov, ale tenkonožec somálsky (Elephantulus revoilii) patrí medzi najzáhadnejšie. Vedci ho zatiaľ poznali len vďaka 39 exemplárom, ktoré boli odchytené v Somálsku pred desiatkami rokmi a teraz sú uložené v múzeách.

 

 

Americký vedec Steven Heritage, ktorý sa výpravy zúčastnil, povedal, že bol úplne nadšený, že sa tento druh znovu podarilo objaviť. "Netušili sme, aké druhy v Džibutsku objavíme. A boli sme naozaj nadšení, keď sme otvorili prvú pascu a uvideli typický znak tenkonožca somálskeho - chvost s krátkou štetinkou srsti. V tej chvíli sme sa na seba pozreli a vedeli sme, že sme narazili na niečo špeciálne."

Tím nastražil viac ako tisíc pascí na dvanástich rôznych miestach a ako návnadu použil zmes arašidového masla, ovsenej kaše a kvasníc. Počas expedície celkovo videli dvanásť tenkonožcov somálskych. Podarilo sa im natočiť prvé video a spraviť prvé fotografie týchto tvorov pre vedeckú dokumentáciu. Životné prostredie tenkonožcov nie je podľa vedcov bezprostredne ohrozené, pretože žijú v ťažko dostupnej oblasti ďaleko od poľnohospodárskych plôch a ľudskej zástavby.

Viac o téme: DruhObjavenieTenkonožec somálsky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu