Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vedci analyzovali prvého pacienta s COVID-19: Ohromujúce zistenie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TUCSON - Nová analýza naznačuje, že prví pacienti v Spojených štátoch infikovaní koronavírusom nie sú zodpovední za vznik ohniska pandémie. To údajne vzniklo z neskorších prípadov, kedy sa ľudia nakazili mimo USA. Podľa expertov sa v Amerike vyskytujú rôzne typy vírusu.

Vedci z Arizonskej univerzity porovnávali genetickú analýzu európskeho a amerického vírusu SARS-Cov-2. Vytvorili simuláciu, prostredníctvom ktorej šírili vírus po kontaktných sieťach. To im umožnilo zistiť, ako dokáže niekoľko infikovaných ľudí spôsobiť vznik ohniska nákazy v krajine. Prvý pacient s COVID-19 v USA bol evidovaný 20. januára. Išlo o muža s cestovateľskou anamnézou, pred nákazou bol vo Wu-chane. Vedecká analýza však naznačuje, že tento prvý prípad nemôže za vznik ohniska. Spôsobili ho ľudia, ktorí sa vírusom nakazili o týždeň neskôr. 

Vedci analyzovali prvého pacienta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Spomenutý prvý prípad vedci evidujú ako WA1. Na základe analýzy stoviek sekvencií genómov vo Washingtone autori štúdie poznamenali, že "neevidovali žiadne vírusy s genómom identickým s WA1". Inými slovami, WA1 nebol geneticky blízky vírusom zodpovedným za vznik ohniska koronavírusu v Spojených štátoch. Druhý prípad je evidovaný ako WA2. Pacientovi odobrali vzorky o päť týždňov neskôr ako tomu prvému, teda 24. februára. Dôležité je spomenúť, že WA2 obsahoval niekoľko mutácií, ktoré boli prítomné aj v iných neskorších prípadoch nákazy. To naznačuje, že pacient WA2 bol súčasťou prenosového reťazca. 

Vedci analyzovali prvého pacienta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Predchádzajúci výskum okrem toho dokázal, že WA2 sa líšil od pacienta WA1. Vedci sa preto domnievajú, že práve WA1 je zodpovedný za mutáciu, ktorá sa prejavila u WA2. Analýza tiež dokázala, že pacient WA1 vírus nepreniesol na veľkú skupinu ľudí a po čase zanikol. WA2 však pochádza od ľudí, ktorí pricestovali do Washingtonu z Číny. 

Virológ sa nakazil koronavírusom, aj keď sa chránil: Zabudol však na jednu dôležitú VEC

"Jednou z irónií je prospešný vplyv rozhodnutia vládnych úradníkov vo Washingtone, aby obyvatelia mesta ako prví v Amerike začali dodržiavať sociálny dištanc a neorganizovať zhromaždenia, hoci rozhodnutie bolo založené na predpoklade komunitného prenosu vírusu, ktoré ale nie je potvrdené fylogenetickými testami," vysvetlili autori štúdie v článku zverejnenom v časopise biorXiv. 

Viac o téme: USAKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu