Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

KORONAVÍRUS Šijete ochranné rúška doma? Experti odhalili, ktoré látky najviac ochránia pred nákazou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Nosenie rúška sa stále považuje za ten najúčinnejší spôsob, ako sa dá zabrániť šíreniu nákazy koronavírusom. Nie každý materiál je však vhodný na to, aby z neho bola vyhotovená ochranná pomôcka na tvár. Ak ich vyrábate doma, či už pre seba alebo pre tých, ktorí ich potrebujú, zaobstarajte si tieto druhy látok.

Podľa odborníkov by sa chirurgické a N95 masky mali uchovávať najmä pre zdravotnícky personál v prvej línii, ktorý ich potrebuje najviac. Chrániť sa ale musíme všetci, preto mnohí začali šiť rúška doma. V tejto súvislosti je však potrebné vedieť, ktoré látky sú pre tento účel najvhodnejšie. Teda tie, ktoré najlepšie zadržiavajú naše baktérie a vírusy a naopak zabraňujú vírusom iných ľudí preniknúť k nám. 

KORONAVÍRUS Šijete ochranné rúška
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci z Národného laboratória Argonne v americkom Illinois a Univerzity v Chicagu analyzovali rôzne bežné materiály a tkaniny a testovali v laboratórnych podmienkach ich mechanické, elektrostatické a filtračné vlastnosti. Zistili, že najefektívnejšie rúško je také, ktoré má viaceré vrstvy a navyše z rôznych materiálov, píše sa v ich štúdii zverejnenej v ACS Publications. "Testovali sme látky ako bavlna, hodváb, šifón, flanel, syntetické materiály a ich kombinácie. Celkovo môžeme povedať, že kombinácie rôznych bežne dostupných látok predstavujú veľmi účinnú ochranu pred prenosom aerosólových častíc veľkosti od 10 nanometrov po 10 mikrometrov," vysvetlili vo svojej publikácii. 

KORONAVÍRUS Šijete ochranné rúška
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pre lepšie pochopenie, napríklad ľudský vlas meria vo svojom priemere 50 mikrometrov. Jeden mikrometer má tisíc nanometrov. Koronavírusové častice merajú v priemere od 80 do 120 nanometrov. "Účinnosť filtrácie hybridných kombinácií (napr. bavlna-hodváb, bavlna-šifón alebo bavlna-flanel) dosiahla 80 percent pre častice menšie ako 300 nanometrov a 90 percent v prípade častíc väčších ako 300 nanometrov," doplnili vedci. 

Viac o téme: RúškoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu