Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Západ USA čelí najhoršej katastrofe za posledných 1200 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americký západ a severné Mexiko sužuje v súčasnosti historicky najväčšie sucho. Jedným z hlavných vinníkov je zmena klímy a teplôt. Odborníci toto obdobie sucha považujú za horšie než to v prehistorickom období. Nová štúdia okrem toho dokázala, že sucho intenzívne pretrváva minimálne od roku 2000.

Nová štúdia publikovaná v časopise Science použila 1200-ročné údaje o prstencoch stromov, vlhkosti pôdy a desiatky klimatických modelov na zdokumentovanie stále sa rozmáhajúceho sucha. To najviac trápi obyvateľov západnej časti Spojených štátov amerických a severného Mexika. Vedci zistili, že chronické sucho v týchto oblastiach pretrváva už neuveriteľných dvadsať rokov. 

Západ USA čelí najhoršej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Aktuálne obdobie sucha je tak intenzívne, že prekročilo známe suchá v americkej histórii. Výskumníci si dlho neboli istí rozsahom štvrtého stredovekého sucha, ktoré pretrvávalo od roku 1575 až 1603 nášho letopočtu. Poznamenali však, že súčasné sucho postihuje oveľa väčšie oblasti než akékoľvek iné takéto obdobie v histórii. "Máme dosť údajov z pozorovaní a záznamov o prstencoch stromov z minulého obdobia sucha na to, aby sme mohli povedať, že prežívame najhoršie obdobie sucha v celej histórii," povedal hlavný autor štúdie Park Williams, bioklimatológ na Kolumbijskej univerzite.

Západ USA čelí najhoršej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Je zrejmé, že sucho je vyvolané množstvom prírodných javov, ako napríklad fenomén El Nino či La Nina v Tichom oceáne. Vedci ale tvrdia, že aj pokiaľ by nijaká zmena klímy neexistovala, súčasné sucho by sa stalo jedenástym najhorším v histórii. "Nezáleží na tom, či je to historicky to najhoršie sucho. Podstatné je len to, že sa to zhoršilo," skonštatoval spoluautor štúdie Benjamin Cook, ktorý pracuje pre Goddardov inštitút pre vesmírne štúdie. 

Viac o téme: MexikoSuchoUsa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu