Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Oblasť na Sibíri ostáva ako jediná bez nákazy: Miestni tvrdia, sme imúnni vďaka zázračnej ochrane!

Altaj podľa miestnych chráni múmia pravekej princeznej Zobraziť galériu (3)
Altaj podľa miestnych chráni múmia pravekej princeznej (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Zatiaľ čo sa koronavírus šíri Ruskom rekordným tempom, Altajská republika na juhu Sibíri zostáva jedinou oblasťou, kde nebol doteraz potvrdený ani jeden prípad nákazy. Ak by ste sa spýtali regionálnych činiteľov, ako je to možné, nepochybne by zmienili prísnu karanténu, odstupy ľudí či dôkladnú dezifenciu rúk. Alebo nie? Nie, odpovedá spravodajský server The Moscow Times. Oblasť je imúnna vďaka zázračnej ochrane princeznej Ukok - múmie z doby železnej, tvrdí miestny poslanec Jeržanat Begenov.

Múmia, známa tiež ako "sibírska ľadová panna", "Altajská princezná", alebo "Ak-Kadyn" (Biela pani), patrí mladej žene z nomádskeho kmeňa Pazyrykov, ktorý obýval eurázijské stepi zhruba v dobe od siedmeho do tretieho storočia pred naším letopočtom. Jej hrob bol odkrytý v roku 1993. Ukok sa preslávila po celom svete vďaka dobre zachovanému tetovaniu a záhadnej totožnosti. Bola pochovaná s množstvom nákladných artefaktov a šiestimi koňmi, čo vedcov viedlo k domnienke, že išlo o kňažnú či liečiteľku. 

Oblasť na Sibíri ostáva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Ruptly)

Jej vykopanie zo sibírskeho permafrostu v roku 1993 vyvolalo značnú kontroverziu. Viacerí miestni obyvatelia varovali, že vyzdvihnutie jej ostatkov vyvolá pomstu zo záhrobia. Silné zemetrasenie, ktoré oblasť zasiahlo krátko po prevezení múmie do Novosibírska, ako by im dalo za pravdu. 

Oblasť na Sibíri ostáva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Ruptly)

Princezná Ukok sa vrátila do Altajskej republiky v roku 2012 a bola uložená do špeciálneho mauzólea v Anochinovom národnom múzeu v meste Gorno-Altajsk. Jej pozostatky je možné si prehliadnuť len počas určitých fází lunárneho cyklu. Odvtedy podľa miestnych občas zasiahne do svetových záležitostí; údajne prekliala Hillary Clintonovú, aby v roku 2016 prehrala americké prezidentské voľby.  A i keď je Begenov presvedčený o tom, že múmia chráni Altaj pred koronavírusom, aj tak zdôrazňuje nutnosť dodržiavať prísnu izoláciu obyvateľov a hygienické opatrenia. Koniec-koncov, ani pradávna múmia nedokáže vydezinfikovať každý nákupný košík.

Viac o téme: RuskoMúmiaKoronavírusAltaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu