Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci previedli štruktúru koronavírusu do hudobnej formy: Takto znie pliaga, ktorá zabíja

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Tím vedcov z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) previedol štruktúru koronavírusu do hudobnej formy. Skladbu vytvorili pomocou zvláštnych počítačových algoritmov a ich účelom je poskytnúť vedcom lepší prehľad o štruktúre takzvaných hrotových proteínov, ktorými sa vírus prichytáva na bunky hostiteľa, informovala BBC.

Podľa profesora Markusa Buehlera, ktorý projekt riadi, má prevedenie štruktúry vírusu na zvuk mnoho výhod. Proteíny sú nanočastice a na ich pozorovanie je potrebný veľmi výkonný mikroskop. Ani pri jeho použití však oči nedokážu odhaliť toľko detailov naraz ako uši. Počas počúvania totiž dokáže človek súčasne sledovať zvuk nástroja, výšku tónu, melódiu, rytmus či harmóniu.

Tieto parametre vedci využili na popis troch proteínových reťazcov na povrchu koronavírusu, ktoré sú do seba zapletené podľa zložitého vzorca. Vo vytvorenej skladbe tak môžeme počuť tri prelínajúce sa melódie, ktoré spoločne tvoria mnohovrstvovú kompozíciu, vysvetlil Buehler.

Hoci sa môže zdať hudobné znázornenie pokojné, priam až relaxačné, vírus podľa odborníkov týmto spôsobom klame rovnako, ako klame bunky v našom tele. Po nakazení totiž ovládne v tele hostiteľa mechanizmy, ktoré vytvárajú proteíny, a donúti ich vyrábať svoje vlastné kópie. Je tak votrelcom, ktorý sa tvári ako priateľská návšteva. 

KORONAVÍRUS Slovenskí vedci spojili sily: Stotisíc testov ako dar! Podarila sa veľká vec

Vedci môžu využiť hudobné stvárnenie vírusu aj na výrobu liekov. Podľa Buehlera by mohlo byť napríklad možné navrhnúť vlastný proteín, ktorý by zodpovedal melódii a rytmu protilátky na koronavírus. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Hudobné znázornenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu