Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Francúzi hlásia takmer 15-tisíc obetí: Karanténne opatrenia predlžujú do 11. mája

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Thomas Samson, Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzsko predlžuje karanténne opatrenia zamerané proti šíreniu nového koronavírusu do 11. mája. Oznámil to v pondelok večer prezident Emmanuel Macron po tom, ako jeho vláda hlásila zvýšenie počtu úmrtí v krajine na takmer 15.000. Informovala o tom agentúra AFP.

Macron v televíznom príhovore k občanom povedal, že ak sa šírenie koronavírusu spomalí, potom sa po zmienenom termíne začne postupné zmierňovanie opatrení. Koronavírusová epidémia sa vo Francúzsku podľa jeho slov "začína stabilizovať" a do krajiny "sa vracia nádej", aj keď v regióne Grand Est alebo širšej oblasti Paríža sú nemocnice preťažené.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Jedenásty máj bude začiatok novej fázy. Tá bude postupná a pravidlá môžu byť prispôsobené na základe výsledkov," povedal Macron s tým, že od 11. mája by sa mali postupne začať znova otvárať školy a materské školy, kým reštaurácie, kaviarne a hotely by ostali uzavreté. Doma by zostali aj seniori a ľudia s chronickými ochoreniami. Od 11. mája by však mali kapacity postačovať na testovanie všetkých ľudí s príznakmi. Ak sa u niekoho vírus potvrdí, mal by ísť do karantény, dopĺňa z Macronovho vystúpenia agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Christian Hartmann, Pool Photo via AP, File)

Hranice s neeurópskymi krajinami ostanú uzavreté do odvolania, dodal Macron. Prísne opatrenia platia vo Francúzsku od 17. marca a už ich raz predĺžili. Obyvatelia krajiny môžu domovy opúšťať len v nevyhnutných prípadoch. Prechádzky či športovanie je povolené len hodinu denne v okruhu jedného kilometra od bydliska. Francúzske ministerstvo zdravotníctva v pondelok večer oznámilo, že za posledných 24 hodín zomrelo v krajine v dôsledku koronavírusu 574 ľudí, čím sa tamojší počet obetí zvýšil na 14.967 od začiatku epidémie.

Celkovo 335 z týchto úmrtí evidovali v nemocniciach (+315 oproti predošlému dňu) a 239 v domovoch pre seniorov. Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti vo Francúzsku klesol piaty deň po sebe, a to o 24, vo vážnom stave sa tak naďalej nachádzalo 6821 ľudí.

Viac o téme: PandémiaFrancúzskoParížKoronavírusEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu