Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nový koronavírus našli aj v odpadovej vode: Experti ale nevidia dôvod na paniku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, je nestabilný v prostredí vody a odpadovej vody. Upozorňuje na to Asociácia vodárenských spoločností (AVS) a podporuje tak stanovisko Európskej asociácie prevádzkovateľov verejných vodovodov a verejných kanalizácií (EurEau). Médiá žiadajú, aby v tomto smere nešírili poplašné správy medzi obyvateľmi a pracovníkmi vodárenských spoločností.

"Fakt, že bolo v odpadovej vode detekované RNA nového koronavírusu, neznamená, že ide o aktívny živý vírus. Pracovníci prichádzajúci do styku s odpadovou vodou sú chránení osobnými ochrannými prostriedkami, čo minimalizuje riziko infekcie koronavírusom," uviedla AVS. Činosť pracovníkov vodárenských spoločností je podľa nej nenahraditeľnou súčasťou každodenného života a v čase zvýšenej potreby hygieny počas pandémie je nevyhnutné zabezpečenie plynulej dodávky pitnej vody spoločne s účinným odvedením a čistením odpadových vôd. 

Nový koronavírus našli aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

EurEau v stanovisku informuje, že 25. marca holandské inštitúty KWR a RIVM oznámili, že pomocou techník detekcie DNA/RNA objavili RNA nového koronavírusu v nečistenej odpadovej vode. "RNA je genetický materiál vo vírusoch, porovnateľný s jednovláknovou DNA. Je veľmi dôležité poznamenať, že vedci nezistili 'živé' vírusy v neupravenej odpadovej vode. Metóda nie je schopná identifikovať prítomnosť životaschopných vírusov alebo potenciál infikovať ľudí," uviedla EurEau. 

VIDEO Študenti cez jarné prázdniny ignorovali varovanie pred koronavírusom: Desivý dôsledok!

Relevantnosť metódy

Relevantnosť tejto metódy detekcie spočíva v tom, že je možné zistiť odberom odpadovej vody z obce, či je vírus medzi populáciou značne rozšírený. "Môže to pomôcť epidemiológom študovať šírenie epidémie. Táto metóda sa však musí ďalej rozvíjať. Podľa KWR nebola potvrdená a v súčasnosti sa overuje reprodukovateľnosť výsledkov. Viaceré krajiny a ich inštitúty pracujú na rovnakých metódach detekcie. Už v roku 2013 Taliansko vykonalo tieto testy na vírus hepatitídy," uviedla EurEau.

Nový koronavírus našli aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tlačová správa RIVM súvisiaca s týmto výskumom však podľa EurEau vyvolala vážne obavy medzi ľuďmi, ktorí pracujú s odpadovými vodami, a ľuďmi, ktorí pracujú v laboratóriách. Európska asociácia prevádzkovateľov verejných vodovodov a verejných kanalizácií však pripomína, že národné zdravotné ústavy a Svetová zdravotnícka organizácia majú v tejto otázke jasno a opätovne opakujú, že nový koronavírus je nestabilný v prostredí vody a odpadovej vody. "Ľudia, ktorí pracujú v sektore odpadových vôd, alebo laboratórny personál, sa musia v súlade so zdravotnými a bezpečnostnými postupmi riadiť platnými ustanoveniami o osobnej ochrane. Tým sa zaručí ich bezpečnosť a minimalizuje sa riziko infekcie koronavírusom," podotkla EurEau.

Viac o téme: VodaOdpadová vodaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu