Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Teplotná predpoveď expertov pre rok 2020: Už len z ich slov sa zapotíte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Rok 2020 sa zrejme zaradí medzi päť najteplejších rokov v dejinách meraní a so skoro 50-percentnou pravdepodobnosťou sa v historických tabuľkách dostane na prvé miesto. Vo štvrtok to oznámili vedci z amerického Národného úradu pre oceány a ovzdušie (NOAA). Tohtoročný január bol podľa nich teplejší než ktorýkoľvek v amerických záznamoch siahajúcich 140 rokov do minulosti.

Teplotný priemer bol minulý mesiac o 1,14 stupňa Celzia nad normou pre minulé storočie, uviedol NOAA. Viac sa vraj od dlhodobých priemerných hodnôt odklonil iba december 2015 a druhý a tretí mesiac nasledujúceho roka. Práve rok 2016 aktuálne drží dvanásťmesačný globálny rekord, k čomu vtedy prispel mimoriadne intenzívny klimatický jav El Niño. Ten tento rok počasie vo svete neovplyvňuje, napriek tomu však podľa klimatologičky NOAA Karin Gleasonovej možno na stav po uplynulom mesiaci hľadieť tak, že "sme dokončili prvé kolo v dvanásťkolových pretekoch a sme na ich čele".

"Podľa našich pravdepodobnostných výpočtov je v podstate isté, že rok 2020 sa zaradí do prvej desiatky (najteplejších) rokov," citoval odborníčku denník The New York Times (NYT). Spomínaná analýza tiež uvádza, že globálny teplotný priemer sa tento rok na 98 percent dostane do "top päť" a na 49 percent bude za dobu meteorologických meraní úplne najvyšší. 

Teplotná predpoveď expertov pre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Gettty Images)

V posledných rokoch bola teplota vzduchu o viac ako jeden stupeň Celzia nad hodnotami z predindustriálnej éry. Ľudstvo zaznamenalo v uplynulých desiatich rokoch najteplejšiu dekádu a meteorológovia očakávajú, že trend bude v nasledujúcich rokoch pokračovať. Tí britskí v januári predpovedali na tento rok priemer prevyšujúci o 1,1 stupňa Celzia normu z 19. storočia.

Hlavnú príčinu otepľovania vidia vedci v emisiách skleníkových plynov, ktoré sú výsledkom ľudských aktivít. Lídri krajín sveta sa v roku 2015 zaviazali k ich postupnému znižovaniu v tzv. Parížskej klimatickej dohode s cieľom udržať globálne otepľovanie "výrazne pod dvomi stupňami Celzia". Napríklad krajiny Európskej únie sľúbili do roku 2030 emisie obmedziť o 40 percent oproti stavu z roku 1990.

Viac o téme: RekordTeplotaMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu