Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Meteorológ sa náhodou stal svedkom nevídaného fenoménu: Pozor, je však nebezpečný!

(Zdroj: Youtube/Looker On)

SAUGATUCK - Meteorológovi Erniemu Ostunovi sa podarilo minulú nedeľu zachytiť jedinečný prírodný úkaz. Na pláži Oval Beach v americkom štáte Michigan totiž odfotografoval ľadové sopky. Takéto erupcie sú výsledkom kombinácie viacerých poveternostných faktorov. Ostun mal veľké šťastie, že k nim došlo práve v okamihu, keď tadiaľ prechádzal.

Erniemu sa počas nedeľnej prechádzky po Oválnej pláži v meste Saugatuck podarilo odfotiť jedinečné prírodné divadlo. Pred jeho očami začali totiž chrliť ľadové sopky, ktoré sú veľmi vzácne. "Keď sú vlny poháňané silným vetrom a dostanú sa pod ľadovú policu, ich prúd môže vytlačiť vodu cez jej povrch a tvorí sa erupcia zo zmesi vody a ľadových úlomkov," vysvetlil meteorológ Cort Spholten.

V oblasti bolo dosť chladno, aby jazero zamrzlo a neskôr ešte k tomu začal fúkať silný vietor, čím sa vytvorili ideálne podmienky pre vznik tohto úkazu. Šanca, že sa podobný jav zopakuje aj v nasledujúcich dňoch, je veľmi malá, pretože vietor už utíchol. Ostun však upozorňuje na to, že tieto erupcie sú nielen krásne a jedinečné, ale aj nebezpečné. Ak sa totiž na ľadovej polici, kde práve vychrlí sopka, nachádzajú ľudia, tlak chrliacej hmoty ich môže zraniť alebo odhodiť do jazera.

Viac o téme: MichiganĽadová sopka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu