Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hrozba z Himalájí: Experti varujú pred katastrofickými záplavami, TOTO sa má stať v ďalšom desaťročí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

POSTUPIM - Simulácie himalájskych jazier odhalili dôsledky globálneho otepľovania. Odborníci zistili, že topiace sa ľadovce oslabujú prirodzené hrádze jazier. To spôsobuje rozvodnenie riek a devastovanie okolitých dedín. Vedci ďalej varujú, že himalájske jazerá môžu v budúcnosti spôsobiť masívne záplavy.

Autormi štúdie sú traja vedci z Univerzity v Postupime. Na základe topografických a satelitných dát vytvorili 5,4 miliardy simulácií založených na modeloch himalájskych jazier. Vďaka tomu lokalizovali 5000 jazier, ktoré sú nestabilné kvôli slabým hrádzam. Drvivú väčšinu z nich tvoria voľné kamene a nečistoty, ktoré držia pokope iba vďaka ľadovcu. 

Hrozba z Himalájí: Experti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Experti nevarujú len pred rizikom masívnych záplav, tiež dodávajú, že problematické jazerá majú najväčší objem vody. Vo východnej časti Himalájí je toto riziko trikrát väčšie. Až dve tretiny himalájskych ľadovcov podľa odborníkov v nasledujúcom desaťročí úplne zmiznú. "Povodne sa v dôsledku globálneho otepľovania väčšinou miernia v horných tokoch Himalájí, no môžu konkurovať monzúnom vo veľkých riekach," píšu vedci v americkom zborníku Národnej akadémie vied. 

Tretí najväčší ľadovec na svete sa topí vražedne rýchlo, vedci bijú na poplach: Ovplyvní to aj Európu

Ďalšia štúdia, ktorú vlani v júni uskutočnil tím z Kolumbijskej univerzity, zistila, že topenie ľadovcov v Himalájach sa za posledné dve desaťročia zdvojnásobilo. Rastúce teploty spôsobili, že v oblasti sa každoročne stráca množstvo vody ekvivalentné vyše trom miliónom olympijských bazénov. Od prelomu tisícročia stratili ľadovce v najvyššom pohorí sveta priemerne 51 centimetrov ľadu každý rok. To je dvakrát viac, ako medzi rokmi 1975 a 2000. "Toto je najjasnejší obraz o tom, ako rýchlo sa ľadovce v Himalájach topia," dodal vedúci autor štúdie Joshua Maurer.

Viac o téme: PovodeňJazeroHimalájeTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu