Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Tragické odhalenie v Pompejach: Dieťa hľadalo útočisko pred výbuchom, skrýša ho zabila

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

POMPEJE - Rímske mesto Pompeje, ktoré bolo zničené výbuchom sopky v roku 79 n. l., odhaľuje svoju tvár vďaka projektu The Great Pompeii Project. Archeológovia tak majú možnosť odhaľovať tajomstvá lokality zavalenej žeravou lávou a tvoriť teórie o tom, čo sa dialo s pôvodnými obyvateľmi v čase katastrofy. Podobne je to aj v prípade objavenej kostry dieťaťa, ktoré pravdepodobne hľadalo útočisko v termálnych kúpeľoch.

Termálne kúpele v Pompejach boli navrhnuté ako mestský klenot a svojím luxusom pripomínali kúpele cisára Nera v Ríme. Miestnosti však boli väčšie a svetlejšie a nachádzali sa v nich mramorové bazény. Dlážky a piliere zdobili pôsobivé mozaiky. A práve pod múrmi tejto budovy narazili archeológovia iba nedávno na kostru dieťaťa. "Ide o dieťa vo veku osem až desať rokov, ktoré sa pravdepodobne chcelo ukryť za múrmi kúpeľov," vysvetľuje šéf 50-členného výskumného tímu Massimo Osanna. 

FOTO Tragické odhalenie v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Pôvodní obyvatelia ale bohužiaľ nemali možnosť vychutnať si komfort tohto zariadenia. Mesto bolo totiž zničené skôr, ako kúpele otvorili. Krásu pôsobivej stavby tak môže obdivovať až súčasná generácia. 

FOTO Tragické odhalenie v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Práve vďaka projektu The Great Pompeii Project, ktorý vznikol v roku 2012 ako odozva na protesty verejnosti po zrútení domu gladiátorov v Pompejach, dostáva lokalita pôvodnú podobu a je najnavštevovanejším miestom v Taliansku. Najväčším lákadlom sú práve centrálne kúpele. Pôvodní obyvatelia mali síce k dispozícii viaceré podobné zariadenia, ktoré sú tiež v súčasnosti sprístupnené, ale ani jedno z nich nevyniká podobnou rozlohou a luxusom.

Viac o téme: PompejeTermálne kúpeleVýbuch sopky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu