Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci si posvietili na ľudovú poveru: Sú chlapci v matematike lepší ako dievčatá?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PITTSBURGH – Sú v matike lepší chlapci či dievčatá? Vravieva sa, že chlapci. Podľa vedcov z univerzity Carnegie Mellon University to však nie je pravda, ale predsudok.

Experti pracovali s metódou magnetickej rezonancie. Snímali mozgy chlapcov a dievčat vo veku 3 až 8 rokov v čase, keď pozerali videá, na ktorých bolo znázornené, ako zvládnuť počítanie a sčítavanie.

Ako skonštatovala doktorka Jessica Cantlonová, ktorá výskumný tím viedla, veda sa nezhoduje so zaužívanou poverou, že chlapci sú v matematike lepší než dievčatá. Výsledky totiž ukázali, že mozgy oboch pohlaví pracujú s matematickými úkonmi rovnakým spôsobom.

Vedci si posvietili na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Čítajte aj: Zvládnete matematický KVÍZ určený pre žiakov na ZŠ? Potrápi aj mnohých dospelých

Nejde pritom o prvú takúto štúdiu, ktorá dokazuje, že obe pohlavia sú si v matematike rovné. Vedci z chicagskej univerzity pre dvanástimi rokmi odhalili, že dievčatá s matematikou síce bojujú viac ako chlapci, no nie preto, že by im počty nešli rovnako dobre, ale kvôli predsudkom. Dievčatá totiž pravidelne počúvajú, že chlapci sú v tomto predmete zdatnejší a rýchlejší než ony. 

Viac o téme: ChlapciMatematikaDievčatá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu